Un ROM de pardal

16 gen.

images_009

La revisió del Reglament Orgànic de Participació (ROM) de l’Ajuntament de Mataró és una reivindicació que ve l’anterior legislatura quan els grans partits van intentar limitar al mínim la capacitat d’intervenció dels grups petits de l’oposició. A inicis de l’actual legislatura, durant les converses prèvies a la formació de l’actual govern municipal, des de la CUP ja vam posar damunt de la taula la urgència de revisar el ROM per tal de facilitar la participació ciutadana i per derogar les restriccions imposades als grups petits en la modificació de 2012.

Hem treballat durant un any a la Comissió Especial d’Organització i podem dir que tenim el sarró mig ple, hem aconseguit aturar les esmenes regressives de C’s en matèria d’usos lingüístics i hem consensuat una fórmula innovadora, l’Audiència Prèvia al Ple, que ja funciona en altres municipis, i que recull la filosofia participativa que vàrem reclamar perquè les entitats no hagin de passar pel filtre dels partits polítics quan vulguin fer algun prec o una pregunta. Ara bé, el govern, excepte en la qüestió del manteniment del model lingüístic vigent, no ha acceptat la resta de les deu esmenes presentades per la CUP. Per tant, es mantenen les limitacions en el nombre de precs, preguntes, declaracions i propostes que poden presentar els grups municipals; i es manté el debat i la votació de les declaracions institucionals a porta tancada a la Junta de Portaveus.

L’assemblea de la CUP hem fet l’exercici de pensar quin ROM desplegarem quan governem a l’Ajuntament de Mataró i reconeixem que no és fàcil, perquè estem parlant d’una ciutat de 125 mil habitants. La modificació que se’ns planteja ara té aspectes positius i que són un gran avenç venint d’on venim: estarem amatents al desplegament de l’Audiència Prèvia al Ple, però pensem que no n’hi ha prou i que necessitem un ROM menys restrictiu. Per aquest motiu, si bé en la Comissió Especial d’Organització vàrem donar suport a aquest tràmit inicial, el nostre vot en l’aprovació inicial ha estat una abstenció en positiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: