Una pregunta al Consell Comarcal

21 jul.

consell_comarcal_del_maresme

Dimarts 19 de juliol, en el torn de precs i preguntes del Ple del Consell Comarcal del Maresme, vaig manifestar l’alegria del grup de la CUP perquè Mataró ha decidit deixar d’organitzar la Festa al Cel, un acte contaminant, militarista i malbaratador de diners públics. Atès que corre la brama que hi ha alguns municipis de l’alt Maresme que volen acollir la Festa al Cel, vaig  preguntar quin era el posicionament del govern al respecte.

Mònica Palacín, d’ERC i vicepresidenta del Consell Comarcal, va respondre que el seu partit apel·lava al compliment de la moció per una Catalunya desmilitzaritzada, recentment aprovada pel Parlament i va posicionar-se en contra de què cap municipi maresmenc aculli una nova edició de la Festa al Cel.

Aquesta intervenció va motivar la reacció airada de les representants de CiU, Isabel Martínez i Montserrat Garrido, que tot i rebutjar el tarannà militarista van defensar la Festa al Cel com a un actiu econòmic. A continuació, José Manuel López del PP, igual que el President del Consell, va esgrimir l’autonomia municipal per evitar un posicionament del Consell Comarcal sobre la Festa al Cel. I, inesperadament, el debat es va escalfar més quan Pau Morales d’ERC va parlar, identificant-se com a militant de les JERC, i va dir que no entenia la postura dels convergents de connivència amb l’exèrcit espanyol. David Gutiérrez del PSC va intentar amb poc encert rebatre la postura d’ERC. Per acabar-ho de matar, el president del Consell Comarcal va vetar sense èxit les intervencions de Sandra Miras de la CUP, al·legant que ella no és la portaveu del grup comarcal, fet que va comportar una rèplica de la nostra companya que va citar textualment els articles del Reglament Orgànic que possibiliten que qualsevol consellera pugui fer preguntes o precs. La resposta del president va ser “aquí mano i ordeno jo”.

Ben mirat, i després d’un any al Consell Comarcal, aquest debat reflecteix la inutilitat d’aquest organisme administratiu, que només gestiona partides finalistes i que alimenta la ficció d’una composició política buida de contingut i que actua d’esquenes a la realitat de la comarca. El Consell Comarcal  del Maresme s’ha de repensar de cap a peus, perquè ara mateix no és un organisme transparent i participatiu. De fet, el Consell i les diferents comissions es col·lapsen quan fem consideracions polítiques. “Aquest no és l’espai per fer política” ens diuen. Discrepem!

Justament, debatre sobre la Festa al Cel respon a la necessitat de definir una estratègia comarcal compartida i consensuada, que vagi més enllà del regne de taifes municipal. Evidentment, aquest debat, igual que altres que hem introduït, demostra la incoherència del pacte de govern que mantenen ERC, CiU i PSC, que ara fa un any es van repartir el pastís comarcal però que no tenen cap un projecte de comarca compartit. Avui dia, el Consell Comarcal és una estructura burocràtica que s’ha convertit en un cementiri d’elefants, amb l’objectiu que alguns polítics complementin els sous que no perceben als seus municipis. Davant d’això, la gent de la CUP pensem que el Maresme necessita un espai deliberatiu, de coordinació i de concreció supramunicipal que respongui als interessos de la ciutadania. Per tant, no ens tallarem un pèl i seguirem treballant per capgirar l’actual inèrcia del Consell Comarcal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: