Rebutgem la publicitat d’actes militaristes a les escoles i instituts

22 juny

mataro-sotabombes

En el Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró del passat 9 de juny vaig demanar al govern que no faci més propaganda de la Festa al Cel a les escoles i instituts.

Perquè volem que Mataró sigui una ciutat educadora on es promoguin iniciatives a favor del medi ambient, de lluita contra el canvi climàtic i valors com els de la cultura de la pau. I, conseqüentment, perquè considerem molt contradictori que l’Ajuntament de Mataró faci publicitat de la Festa al Cel a les escoles i instituts, perquè aquesta activitat no només malbarata recursos públics sinó que exhibeix avions que contaminen i participen en conflictes armats.

Es miri com es miri, el militarisme no educa. I a més, és molt negatiu que ens gastem diners en aquesta publicitat quan a les nostres escoles i instituts tenim necessitats molt més urgents per atendre.

Passats uns dies, la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Sra. Dolors Guillén, m’ha respost per escrit i em diu que “El govern no pot acceptar el seu prec perquè no comparteix els seus arguments” i rebla el clau negant la realitat “La Festa al Cel no és una activitat militarista, ni es fa cap exhibició bèl·lica. És un espectacle aeri, tecnològic, de precisió que serveix per ensenyar que a Mataró es poden  fer grans coses i amb projecció. La Festa al Cel és una oportunitat que té la ciutat per liderar en positiu un projecte fort, un reclam i una inversió”.

Rebatre els arguments de pa sucat amb oli del govern és ben senzill. Per tant, anem a pams.

La Festa al Cel no s’ha de celebrar més a la ciutat, perquè representa un malbaratament de diner públic en un espectacle que no contribueix a promocionar econòmicament la ciutat, perquè el sector aeronàutic no compta amb cap infraestructura i perquè no té cap relació amb el teixit productiu local. Perquè estem davant d’un espectacle que com a molt serveix per massificar la platja de Mataró amb visitants que porten l’entrepà de casa. Perquè el balanç econòmic oficial no es correspon amb la percepció majoritària del comerç i dels restauradors de la ciutat, que fins i tot a baix a mar – començant pels comerços del Port- no comparteixen el relat idíl·lic de les xifres de benefici que ens dóna el govern municipal.

La Festa al Cel és en gran mesura el reflex del fracàs de la burgesia local, que va liquidar el tèxtil i va pujar-se al carro de l’especulació urbanística, i que no ha sabut o no ha volgut apostar per un teixit productiu que generi riquesa i que dinamitzi Mataró. Això, segurament, explica moltes coses.

Estem convençuts que hi ha altres maneres de promocionar la ciutat, més redistributives, menys costoses, culturalment enriquidores, econòmicament estimulants i més respectuoses amb el nostre tarannà i que únicament depenen de la nostra imaginació i de la voluntat política.

Més enllà de les motivacions estrictament econòmiques, diem no a la Festa al Cel perquè és antiecològica, espanyolista i militarista. Antiecològica pel soroll i la contaminació. Espanyolista perquè obre les portes a la presència de membres de les forces d’ocupació espanyoles. I militarista perquè la principal atracció d’aquest acte són els avions de guerra.

Defensar el valor de la pau és impossible si es banalitza i no es té en compte que els avions de guerra són màquines de mort, que són aparells que destrueixen vides i ciutats, com ha passat a Síria, Líbia, Iraq o l’Afganistan.

La memòria històrica no és un guarniment sinó un aprenentatge i una guia pel present i el futur. Mataró també va ser una ciutat bombardejada i per aquest motiu no hauria de fer bandera d’un espectacle que exhibeix avions de guerra. No malbaratem la memòria de persones com Paquita Pla, víctima del bombardeig del 3 de desembre de 1938 que afectà la zona de l’estació de tren.

El militarisme no educa i no és un espectacle, per això, i ja que el govern es fa l’orni, demanem a tots els pares i a totes les mares i educadores que al setembre que ve feu boicot a la propaganda de la Festa al Cel a les escoles i als instituts de la nostra ciutat.

Podem comptar amb vosaltres?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: