11 de setembre de 2015 a Mataró: cap a la ruptura social, nacional i democràtica

17 set.

La vetlla de l’11 de setembre el lingüista Joan Veny va fer una conferència sobre la història de la llengua catalana a la Sala de Plens de l’Ajuntament, plena de gom a gom, amb les significatives absències dels representants del PP, C’s, VoleMataró i PxC.

Més tard es va tornar a celebrar la Marxa de Torxes per la Independència, que va congregar més de 500 persones i que va discórrer pels carrers cèntrics de Mataró.

L’endemà al matí, Diada Nacional, tothom estava pendent de la Via Lliure de Barcelona. No obstant això, l’assemblea de la CUP vam assistir, com cada any, a l’Ofrena floral als lluitadors en defensa de les llibertats de Catalunya. Van faltar a la cita PP, ni C’s i PxC; per què serà? Tot i així, l’acte va quedar força deslluït per la pluja, la poca afluència de públic i per l’excés de protocol. Sense dubte, és un acte que s’ha de repensar, sense que això suposi silenciar la veu a les entitats que volen expressar-se, perquè sigui més dinàmic i participatiu.

A continuació podeu llegir el guió de la meva intervenció, en representació de la CUP, a l’Ofrena de l’11 de setembre d’enguany:

“Necessitem recuperar la sobirania arrabassada per la força de les armes fa 300 anys.

Necessitem recuperar la nostra capacitat per decidir.

Per sortir de la crisi econòmica, social, ecològica i política, cal trencar amb l’Estat espanyol i amb la Troika (FMI, UE, BCE).

Tant Espanya com la UE són estructures de poder imperialistes que estan al servei de les oligarquies i del capital, que no es pot reformar perquè arrosseguen una història de:

Dèficits democràtics.

Injustícia social.

Negació de la diversitat.

Nosaltres no venim aquí a canviar de bandera ni a imposar cap identitat, ni a dir-li a la gent en quin idioma han de parlar. No ens importa l’origen ni els cognoms de la gent, sinó les seves idees.

Venim a defensar la sobirania. A retornar el poder al poble. A construir un país acollidor, més just i lliure.

No des dels despatxos, sinó des del carrer. Amb la participació ciutadana i la radicalitat democràtica.

Som anticapitalistes i tenim molt clar dues coses:

Sense una majoria a favor del canvi social no hi haurà una independència de veritat.

Sense independència no hi ha canvi social.

No farem una independència perquè continuïn manant els de sempre. No volem un país governat per corruptes i neoliberals que només pensen en la seva butxaca i en els interessos de les multinacionals.

Però tampoc farem el joc a l’espanyolisme ni als cants de sirena d’un federalisme que és impossible. Ja n’hi ha prou d’ambigüitats. És l’hora de definir-se: o Regne d’Espanya o República Catalana.

La independència és necessària perquè és l’única manera d’iniciar un procés constituent encaminat a la recuperació de totes les sobiranies en tots els àmbits de les nostres vides.

Sense una República Catalana independent no hi ha espai per a la sobirania econòmica, alimentària, energètica, el dret d’habitatge, la sanitat i l’educació pública.

Per la ruptura social, nacional i democràtica. A guanyar, al carrer i a les urnes. A resistir i a autoorganitzar-nos. Perquè la lluita és l’únic camí per a poder-nos governar sense ingerències.

Visca la Terra!”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: