Mataró sobre dues rodes

24 març

bici

De nou, la Volta Ciclista a Catalunya passarà per Mataró. És una bona notícia. Ara bé, si l’any passat aquest esdeveniment va costar uns 16.000 € a l’erari municipal, ens agradaria saber quant ens costarà enguany? No ho sabem. En qualsevol cas, sense desmerèixer l’espectacle del ciclisme d’elit, cal preguntar-se què ha fet l’Ajuntament en els últims anys per a promoure la bicicleta a la nostra ciutat? Res, absolutament res.

El model de ciutat de CiU està basat en el màrqueting i no pas en la satisfacció de les necessitats de la ciutadania. Per a CiU, la ciutat és un mer producte, una marca en venda destinada a transferir diner públic per a generar beneficis privats.

El pressupost de 2015 de l’Ajuntament de Mataró ha estat prorrogat, amb la qual cosa CiU ha impedint que la resta de grups municipals poguéssim opinar sobre quines inversions són més prioritàries per a la ciutat. CiU ha tirat pel dret i gràcies a l’ajornament del deute ha alliberat diners per practicar una política clientelar a les portes de les eleccions. En aquest sentit, cal posar en evidència que l’organització de grans esdeveniments (la Volta o la Festa al Cel) contribueix a crear un consens (acceptació) envers una política pressupostària contrària als interessos de les classes populars.

Per això, som de l’opinió que més enllà de l’organització d’una etapa de la Volta el que hauríem de fer és destinar de forma racional els pocs diners de què disposem per a incentivar de debò l’ús quotidià de la bicicleta a la nostra ciutat. Això vol dir el següent: limitar els privilegis del cotxe privat i prioritzar els vianants, el transport públic i la bicicleta; reduir la velocitat del trànsit rodat; crear una xarxa de carrils bici que connecti amb els punts neuràlgics de la ciutat i amb la comarca; crear aparcaments segurs de bicicletes, i incentivar l’educació viària entre la ciutadania.

Cap polític dirà que està en contra de la bicicleta. Però sense accions polítiques concretes i valentes, les fotos que es facin seran una farsa. Insistim: necessitem un nou model de mobilitat. Per això, un bon punt de partida són les 29 mesures proposades en el document “La bicicleta, un vehicle per humanitzar Mataró”, que hem elaborat amb la col·laboració de la Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta i amb el Grup de Mataró – Bicicleta Club de Catalunya, i que esperem que l’Ajuntament de Mataró les vulgui incorporar en les directrius del proper Pla de Mobilitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: