Municipals 2015: Mataró independentista!

17 nov.

9nSÍSÍ

El passat 9N, 32.981 mataronins i mataronines van votar en el procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya. 26.474 vots van ser per l’opció de la independència, pel SÍ SÍ; 3.341 pel SÍ NO i 1.471 pel NO. A la nostra ciutat podien participar un total de 102.600 persones, moltes més que en un cens electoral ordinari. Per tant, amb una participació d’un 32%, Mataró es va situar per sota de la mitjana de la comarca, però en clara correspondència amb altres ciutats de l’àrea metropolitana. Resulta obvi que gran part dels contraris a la independència van decidir quedar-se a casa i diluir-se en la categoria d’indiferents. Tot i així, els resultats del 9N ofereixen una fotografia inèdita de la nostra ciutat:

1r. Un total de 32.981 persones van apostar per l’exercici democràtic del dret de decidir. Aquesta xifra representa un increment de 9.975 vots respecte als 23.006 vots recomptats en la consulta popular sobre la independència celebrada el 20 de juny de 2010 a Mataró, que va ser l’experiència més equiparable al procés participatiu del 9N.

2n. De la mateixa manera, les persones favorables a la independència hem passat de 21.114 en la consulta del 20J a 26.474 en la jornada del 9N. És a dir, a Mataró hi ha 5.360 independentistes més que fa quatre anys.

Els 26.474 vots independentistes del 9N a Mataró superen el 25.771 vots obtinguts pels espanyolistes (PSC, PP, C’s, PXC i UPyD) a les eleccions al Parlament de 2012. No obstant això, l’extrapolació de dades electorals emmascara el fet que el procés participatiu del 9N s’ha dut a terme en condicions molt adverses (5 llocs de votació enlloc dels 76 en unes eleccions oficials) i després d’haver renunciat a un referèndum vinculant amb una pregunta clara i amb resposta binària. Aquests factors no són menors i, en gran mesura, també han contribuït a alimentar opcions ambigües com el SÍ NO, defensades per ICV-EUiA i UDC, que si s’hagués imposat la via escocesa no haurien tingut cap recorregut.

El 9N ha tornat a posar de manifest que l’independentisme està clarament infrarepresentat a l’Ajuntament de Mataró, on només hi ha la CUP amb 1 regidor de 27, que en votacions rellevants del procés independentista ha sumat de forma puntual els vots dels 8 regidors de CiU i els 2 d’ICV-EUiA. Per tant, vistos els resultats del 9N i comparats amb la tendència ascendent de les formacions independentistes en els últims comicis (Parlament 2012 i Europees 2014), és necessari que el proper consistori de Mataró esmeni aquesta anomalia. Un dels principals reptes de les municipals de 2015 és assolir una àmplia representació independentista a l’Ajuntament de Mataró, sobretot si tenim en compte que els futurs electes també seran els responsables de desplegar amb èxit el procés constituent de la nova República Catalana a la nostra ciutat.

[publicat al Capgròs]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: