Literatura catalana només és la que s’escriu en català

17 ag.

Alexis de Tocqueville a “L’Antic Règim i la Revolució” arribà a la conclusió que tot i les sotragades revolucionàries, que posaren fi al feudalisme i a la monarquia de Lluís XVI, “El dominador caigué, però allò que hi havia de més substancial en la seva obra romangué dempeus; mort el seu govern, la seva administració continuà vivint i, cada vegada que després hem volgut abatre el poder absolut, ens hem limitat a posar el cap de la llibertat sobre un cos servil”.

Aquesta mateixa anàlisi podríem aplicar-la avui al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, un cos servil que en comptes d’apostar per l’autocentrament cultural treballa amb la lògica unionista espanyola heretada de l’administració franquista.

És vergonyós que el Sr. Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), prediqui la confusió i la submissió provinciana de la literatura catalana. Però el problema no és el personatge en qüestió o el partit que governa, sinó l’esquema de funcionament de l’administració autonòmica, que du implícit aquests tipus de servilismes. Prova d’això és que durant el govern tripartit, la consellera Sra. Caterina Mieras, feia uns plantejaments similars als que ara fan els caps pensants de CiU.

Les polèmiques estèrils al voltant de la literatura catalana no s’acabran mai fins que no disposem d’un poder polític sobirà. Mentrestant, per a rebatre el confusionisme d’aquells qui avui fan la gara-gara als escriptors que escriuen en castellà a Catalunya, és aconsellable recuperar les reflexions de Manuel de Pedrolo: “L’escriptor no el fa el naixement, ni la residència; el fa la llengua”.

Així doncs, igual que Ionesco, nascut a Romania, no pertany a la literatura romanesa sinó a la francesa perquè escrivia en francès, no podem considerar com a part de la literatura catalana les obres de Marsé, Goytisolo i companyia pel sol fet d’haver nascut a Catalunya.

Manuel de Pedrolo, tot un referent!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: