Un any teixint la unitat popular a Mataró

23 maig

Fa un any la CUP va revalidar la seva presència a l’ajuntament de Mataró. L’experiència d’aquest últim any ha estat més dura que els quatre anys precedents pel fort impacte que està ocasionat la crisi a la nostra ciutat, per la dretanització (CiU, PP i PXC sumen 16 regidors de 27) i l’increment del vot espanyolista i xenòfob (PP i PXC sumen 8 regidors de 27). En aquest context, la CUP hem trobat molt a faltar els pocs vots que ens van mancar per obtenir un segon regidor, que ens hauria permès defensar amb més força les propostes i posicionaments de l’esquerra independentista en el ple municipal.

Cal reconèixer que els resultats de les municipals de 2011 van ser adversos. Però van servir per evidenciar l’hegemonia dels valors conservadors; el creixent descrèdit de la política institucional; els efectes perversos de la dispersió del vot sobiranista, ecologista i d’esquerres; i el fet que una part important de les classes populars van votar en contra de llurs interessos.

Substancialment, no ha canviat res, però amb CiU la ciutat cada cop va més malament.  Ara, després de tants anys a l’oposició, CiU governa amb una minoria (només 8 regidors) lligada de mans i peus perquè la situació financera els impedeix fer res positiu.

Encapçalem els rànquings més tristos en atur, població reclusa o fracàs escolar. Tot i que paguem més, resulta que rebem menys serveis. Això passa per culpa de les decisions políticofinanceres i urbanístiques del PSC, que ens va endeutar fins  al límit, de manera que tots els diners que ara ingressa la caixa municipal van directament a pagar deute bancari;  el més greu, però, és que el deute es va contraure pensant en un model de ciutat caduc, lligat al creixement especulatiu.

El govern de CiU va trampejant com pot, primer amb el PP (amb un pacte secret) i després amb el PSC (que els ha aprovat el pressupost de 2012). Mentrestant, igual que fan Rajoy i Mas, apliquen la doctrina del xoc i retallen els serveis públics que depenen de l’ajuntament: escoles bressol, escola de música, Mataró Bus…

Però, en canvi, no hi ha voluntat d’abordar els dos principals problemes estructurals que llasten les administracions públiques catalanes i amenacen la nostra cohesió social: l’espoli i l’evasió fiscal. El primer problema és una conseqüència de la nostra condició de nació sotmesa a un Estat aliè i el segon problema respon a la lògica capitalista de les classes dominants.

Les principals queixes de l’oposició s’han centrat en els formalismes: manca de transparència, poc diàleg, durada dels plens, instrumentalització del web municipal… Per a la CUP això no ens ve de nou: no oblidem la intransigència del PSC (amb ICV i ERC), que fins i tot ens va obligar a recórrer als tribunals per a fiscalitzar la seva tèrbola política urbanística.

No ens enganyem: l’única esperança de futur per a Mataró passa per la mobilització solidària de la ciutadana i l’extensió de la indignació popular. Aquest ha estat, sense dubte, el veritable contrapunt positiu a la catastròfica situació que travessa la ciutat. D’ara endavant caldrà sumar més esforços, teixir complicitats amb la ciutadana i donar respostes concretes basades en el suport mutu i la defensa del bé comú enfront del interessos privats, amb l’objectiu de capgirar les actuals relacions de poder.

TERTULIA22.05.12

[Un any de mandat. Tertúlia política de Mataró Ràdio 22/05/12]

http://www.ivoox.com/2012-05-22-tertulia-politica_md_1240263_1.mp3″

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: