Tinguem la Setmana Santa en pau: fora la Legión Española!

9 abr.

La revifalla de les processons catòliques durant la Setmana Santa són l’expressió del retorn a una religiositat agressiva, imposada durant el mandat de Joan Pau II, un papa que va combatre sense treva tots els vestigis renovadors del Concili Vaticà II, la teologia de l’alliberament i els sectors progressistes de l’Església.

Als Països Catalans, aquesta tendència retrògrada s’ha manifestat amb el reviscolament de processons que ja ningú celebrava i en la promoció de misses rocieras i processons adreçades bàsicament a la població d’origen espanyol.

La ideologia dominant, hereva del nacionalcatolicisme franquista, ha centrat els seus esforços en l’afebliment de la consciència de classe i en la divisió del poble català; és innegable que moltes de les manifestacions religioses de les grans conurbacions han servit a aquest objectiu. Res no és casual i aquí és on cal assenyalar el paper jugat pel PSC-PSOE, PP i CiU, partits que han afavorit aquest tipus d’esdeveniments mitjançant pràctiques clientelars.

La Setmana Santa a Mataró és l’evidència més palpable de la fractura social i de l’enginyeria políticoreligiosa promoguda durant trenta anys pels successius governs del PSC. Mataró durant els anys 70 havia deixat de celebrar les processons; per tant, resulta evident que la situació actual té molt a veure amb el suport institucional i dels poders fàctics locals a aquest tipus d’esdeveniments.

Ara bé, des d’un punt de vista laic i d’esquerres, l’èxit d’aquestes processons evidencien un model de ciutat excloent i bel·ligerant amb la diversitat. De fet, la més que discutible ocupació religiosa de l’espai públic, resulta clarament ofensiva i inacceptable amb la presència de la Legión Española que, com ha passat enguany, desfila pels carrers de Mataró fent demostracions d’espanyolisme i militarisme, que sense dubte coven l’ou de la serp: el feixisme.

De cap de les maneres podem acceptar que amb l’excusa de les processons la Legión Española es passegi impunement per Mataró ofenent la memòria democràtica de les víctimes de la repressió franquista o dels descendents dels lluitadors rifenys massacrats per aquest cos militar imperialista.

El 1964, en plena Dictadura franquista, el professor José Ma. Valverde va renunciar a la seva càtedra de la Universitat de Barcelona i es va exiliar advertint que “Nulla estetica sine etica” és a dir “No hi ha estètica sense ètica”; precisament, això és el que jo, com a ciutadà de Mataró, reclamo al govern municipal i a totes les entitats promotores de la Setmana Santa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: