Col·lapse pressupostari de l’Ajuntament de Mataró: fi d’etapa?

17 gen.
L’Audiència Pública del PAM i Pressupost Municipal de 2012 celebrada dilluns 16 de gener fou atípica i, malgrat la claca, no va ser gens participativa. El missatge monàstic de resignació del govern municipal va impregnar la sessió. L’alcalde, Joan Mora, va flagel•lar els assistents reconeixent que ni tan sols podran complir amb el pressupost aprovat inicialment fa uns dies, perquè el govern espanyol va aprovar el passat 30 de desembre un paquet de mesures de contenció que interfereixen en l’autonomia dels municipis i que impedeixen que els ajuntaments amb un deute superior al 75% (Mataró està endeutat al 110%) puguin endeutar-se més. Aquesta circumstància afecta de ple als 11 Milions€ previstos en el capítol d’inversions (més de 5 dels quals anaven destinats a el venciments immediats del deute de PUMSA) i que ara no estaran disponibles perquè l’Ajuntament no podrà concertar noves operacions de crèdit.

Lluny de qualsevol lògica, l’increment de la recaptació derivat de l’augment del 32% de l’IBI (+5,4M€) no repercutirà en millores per a la ciutat sinó que anirà a pagar el deute contret. No en va, Mataró paga 27.000 €/dia en concepte d’interessos; és a dir, cada ciutadà paga diàriament més de 21 cèntims al dia a les entitats financeres! L’alcalde, sense detallar, anuncià que aquesta situació afectarà el funcionament normal de l’Ajuntament i als serveis que es presten; demanà la col•laboració de la ciutadania (“que s’haurà d’acostumar a no esperar res de l’Ajuntament”), però en canvi advertí que el deute amb la banca és sagrat i que no pensava plantar cara a les entitats usureres… (tota una declaració de principis, vaja!). També exposà la davallada d’ingressos i els impagaments per part de les administracions superiors (Estat espanyol i Generalitat) i sentencià: 1) haurem de renegociar el deute financer contret en condicions molt desfavorables, 2) si es necessiten diners haurem  “si necessitem diners  els haurem de treure de la despesa corrent”. Per tant, l’escenari que tenim al davant està molt clar: pagarem més, tindrem menys serveis i comença la retallada de debò en l’àmbit local. 

Mentrestant, l’exalcalde Baron, assegut en un extrem de la sala, feia palès el seu nerviosisme. De poc va servir que “els seus” mobilitzessin la clientela en l’acte de l’Audiència, perquè a la caixa municipal no hi ha ni un clau i les seves promeses s’han evaporat! Entre bastidors, tot i haver votat a favor del pressupost, es queixava del fet que la CUP no fotéssim canya a CiU! Més tard, a l’enregistrament de la tertúlia política de Mataró Ràdio, emesa el 17 de gener, la representant del PSC va tenir la barra d’insinuar que l’alta xifra d’atur registrat (21%) s’explica pel retard de l’arribada del Corte Inglés; igualment, el representant d’ICV festejava l’arribada del Corte Inglés, dient que permetrà eixugar part del deute de PUMSA… santa innocència! A l’espera de contrastar la propaganda oficial amb un estudi rigorós de l’impacte en llocs de treball (creats i perduts) i sobre la qualitat de l’ocupació que generi aquesta gran superfície comercial, el que resulta obvi és que no podem esperar un miracles econòmic i que la situació exposada en el pressupost municipal ens obliga a preparar una resposta ciutadana i a treballar per crear noves estructures i un nou model de ciutat deslligat de les entitats financeres i de la dependència envers l’Estat espanyol.     

(Foto: E.S. / Mataró Ràdio)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: