La lluita pel dret a l’habitatge a Mataró

8 gen.

Una dècadadesastrosa.

Segons elCens de població i habitatges de l’INE, el 2001 a la ciutat de Mataró hi haviaun total de 7.571 habitatges vacants, és a dir, el 16% dels habitatges estavenbuits. Tot i això, durant els anys subsegüents, els bancs concediren hipotequesa raig i les promotores imposaren un model de ciutat basat en el creixementresidencial i l’especulació immobiliària. Mentre el boom del totxo alimentavales arques municipals els governs del PSC (amb la col·laboració d’ICV i ERC),en comptes d’impulsar una economia productiva i polítiques socials en matèriad’habitatge, es van pujar al carro dels especuladors. Junt amb el creixementurbanístic (territorialment depredador), s’afavorí l’habitatge en règim depropietat alhora que s’oblidaren les polítiques públiques de lloguer social id’intervenció en el parc d’habitatges desocupats.
El sorgimentde la CUP de Mataró, el 2003, fou, en gran mesura, una de les primeresrespostes polítiques al desgavell urbanístic i al model de ciutat defensat pelPSC. No obstant això, el balanç històric dels últims deu anys és desolador i haconfirmat les crítiques d’aquells qui ja avisàvem que els totxos no es mengen ique això no era Marbella.
Avuil’empresa pública PUMSA arrossega un deute de més 150 milions d’euros, que sónuna autèntica llosa per a les finances locals, i a més a més està afectada perun ERO que ja veurem com acaba. D’altra banda, davant d’un teixit productiudesmanegat ens trobem amb unes xifres d’atur del 21% (més del 40% en barris comRocafonda), que estan abocant a moltes famílies a situacions d’extremaprecarietat. Les execucions hipotecàries i desnonaments per impagament demoltes d’aquestes famílies són, ara mateix, la cara més amarga d’un model deciutat antisocial i clarament perjudicial pels interessos de les classespopulars.
Habitatge:cal donar resposta i trobar solucions.
Els poderspúblics, en aquest cas l’Ajuntament de Mataró, i les entitats financeres sóncorresponsables de la situació en què es troba la ciutat. Tenint en compte quebona part del mal prové de les polítiques neoliberals aplicades en l’urbanismei l’habitatge, ara no és admissible que es rentin les mans i que ens diguin quecadascú s’ha d’espavilar pel seu compte; calen mecanismes urgents perintervenir damunt dels habitatges i cercar solucions que garanteixin la sevafunció social.
En primerlloc haurem de donar suport a les mobilitzacions solidàries contra elsdesnonaments, coordinades a través de la FAVM i de la Plataforma d’Afectats perla Hipoteca de Mataró (creada recentment).
Paral·lelamentcaldrà garantir una actuació transversal per part de l’administració,coordinada a través dels serveis municipals de Benestar Social, per assessorari atendre les necessitats de les famílies afectades per processos d’execucióhipotecària.
Però per anarmés enllà dels bons propòsits és necessari desenvolupar ja els acords de la resolució per la prevenció dels desnonaments i pel dret a l’habitatge, aprovadaper unanimitat en el Ple Municipal de l’1/12/11.
També caldràtornar a reclamar la necessitat d’establir un cens d’habitatges desocupats(segurament molt més elevat que el de 2001) i la voluntat política d’intervenirper penalitzar fiscalment els seus propietaris.
I, finalment,haurem de començar a assajar noves polítiques públiques com l’habitatge cooperatiu(sistema Andel) i plantejar, per la via dels fets consumats, la reconversió del’estoc d’habitatges que tenen les entitats financeres per tal que siguinocupats per les famílies que ho necessiten, seguint l’exemple de ciutats com Terrassa.

[Publicat el 09/01/12 a Llibertat.cat]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: