Participació ciutadana: amb CiU tot continua igual de malament!

20 des.

La reunió del Consell de Ciutat de Mataró,celebrada el 19 de desembre, havia de servir per fer la valoració de les propostes pel PAM2012; però, en canvi, va servir per evidenciar el fracàs de la participacióciutadana.
Aramateix estem davant la incògnita del model participatiu promès per CiU. Diuenque volen revisar el model vigent, però de moment la dinàmica ha estat lamateixa que portava el PSC. Cal preguntar fins a quin punt podem donar per bonaaquesta promesa? Ja cal que s’espavilin perquè de moment la FAVM (absent en el Consell deCiutat) ja la tenen de cul i amb la mosca al nas!
ElConsell de Ciutat va posar de manifest aquestes contradiccions. El teatre delspolítics, amb la desfilada dels regidors i les regidores del govern fent devedettes no va colar i va quedar clar, tal com va denunciar la CUP, que no es poden fixar lesprioritats del PAM sense un debat previ a cadascun dels consells territorials isectorials.
Elgovern municipal va presentar un document valoratiu de les propostes plantejadespels diversos consells. Moltes de les actuacions van ser acceptades amb un SÍque més aviat semblava un brindis al sol, amb els “ja ho fem” d’autocomplaençade sempre. Però aquestes propostes suposadament acceptades s’inclouen dinsàmbits d’actuació molt genèrics que no recullen els nivells de concreciódemanats pels consells territorials i sectorials.
Hiha acceptacions parcials, que suposem que es plantegen a mitges per no haver dedir que no; per exemple, només cal veure la propostes referents a la millora del’educació al barri de Cerdanyola, quan abans de tot potser caldria que elssenyors i senyores del govern que ens expliquessin com s’ho pensen fer, teninten compte que hi ha l’Escola Marta Mata que el curs vinent ja no hi cabran itambé la situació del Coromines o de l’IES que farà falta d’aquí 2 anys?
Comhem d’interpretar el SÍ parcial a la proposta del consell de convivència decrear una Zona Escolar única? A qui beneficia això sinó a les privadesconcertades? Des de la CUPno compartim aquest criteri i apostem per millorar el sistema actual dezonificació i garantir el criteri de la proximitat. Si el problema són elsguetos, no ho resoldrem pas a les escoles sinó amb polítiques socials id’habitatge públic molt més eficaces.
Seguinten el capítol d’educació, si bé és cert que caldria revisar i millorar l’actualfuncionament dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), enspreocupa que es digui no a l’ampliació de l’oferta d’aquest recurs importantper a plantar cara al índexs del 25% de fracàs escolar. 
Elgovern, amb l’excusa de la disponibilitat pressupostària, també va deixar ungrapat de propostes “a estudi”, amb la vana pretensió que els membres delConsell de Ciutat, sense possibilitat de consultar els respectius consells ientitats, les prioritzessin.
Hemobservat que, per norma  s’accepten totesles peticions d’estudi i de bona voluntat i, en canvi, es deixen a l’aire les peticionsd’ampliació de serveis i infraestructures municipals que requereixen uncompromís de despesa; un cas evident el trobem en les distintes propostes quefa el Consell de Benestar Social i Gent Gran o la petició de Consell deConvivència que fa el barri de Rocafonda en el sentit d’aplicar programessocials previstos a la Lleide Barris.
Quanta la mobilitat destaca la negativa a ampliar els serveis de Mataró Bus cap alTecncampus i els polígons. Incomprensiblement, es rebutja l’adequació delsaccessos al TCM per a vianants. Alhora es deixa “en estudi” les propostesòbvies i necessàries com són els dels aparcaments de bicis segurs i l’ampliaciódels carrils bicis existents.
Ambaquest projecte de PAM, des de la CUP alertem del perill que representa la inclusió  d’una proposta d’impuls de l’ecoturisme iactivitat hotelera a les Cinc Sènies, feta pel Consell de l’IMPEM, perquè pot ser una excusa disfressada de color verdper afavorir els propietaris absentistes d’una zona que el que cal ésdesenvolupar-la com a espai agrari.
Tambédestaquem la nostra estranyesa per l’acceptació de totes les propostes del Conselld’Igualtat d’oportunitats, quan sabem que les mancances i sol·licituds que esplantegen es van repetint any rere any. Entenem que caldria exigir elcompliment dels compromisos i ser més ambicioses en aquest àmbit.
Quanta infraestructures, ens agradaria veure més concreció (on volen ubicarl’equipament polivalent per a actes de grans dimensions? serà cobert o tancat?)i també ens agradaria més voluntat d’optimitzar els recursos existents, perexemple pel que fa a biblioteques i sales d’estudi, que senzillament es podriacomençar a fer realitat fent més difusió de Pla Educatiu d’Entorn que jacontempla l’obertura de biblioteques i sales d’Instituts i escoles.
Finalment,veiem com a molt simptomàtic les negatives a les propostes juvenils de disposard’espais autogestionats i de programes d’oci alternatiu. Per aquí no anem bé.
Enresum, el Consell de Ciutat ha evidenciat que no n’hi ha prou amb bonesparaules i que el govern de CiU, si no vol acabar perpetuant el model del PSC ifent bons els seus predecessors, s’haurà arremangar i modificar els mecanismesparticipatius obsolets.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: