Reflexió i resposta indignada

19 juny

Amb l’excusa de la crisi ens estan aplicant el manual de la doctrina de xoc. L’objectiu que persegueixen està molt clar: liquidar els nostres drets socials, laborals i nacionals. 
Això no ve d’ahir, ja fa més d’un any que el tripartit (que ara van de guais) va decidir aplaudir-li les gracietes al govern de Madrid, que compleix fidel el dictat dels mercats financers internacionals. Fa un any que les anem entomant. Però, lamentablement, les dues darreres eleccions (autonòmiques i municipals) han dibuixat un escenari polític infumable, dominat pels “ESADE boys” i amb importants brots de xenofòbia. 
La mobilització dels “indignats” expressa l’afartament de la població i representa l’embrió d’un moviment popular contra les retallades que ha encès tots els llums d’alarma en els despatxos del poder. Per això, han recorregut a la repressió i la criminalització, que en aquest cas, atesa la significació del moviment, té una dimensió eminentment mediàtica.  
Les acusacions d’antidemòcrates i violents han estat abastament refutades. Ara bé, les acusacions d’anticatalanisme, difoses per bona part del catalanisme conservador (incloent, fins i tot, alguns que es proclamen independentistes, com Carod-Rovira o López Tena), mereixen una reflexió i una resposta.
La meva reflexió és que l’esquerra independentista té l’obligació d’introduir en aquest moviment la reivindicació del dret d’autodeterminació com a un eix estratègic per a l’aprofundiment democràtic i la transformació social. Qui tingui mandra o dubtes existencials, que plegui o assumeixi les pròpies contradiccions. Si bona part dels lemes i les consignes es fan en espanyol i en clau espanyola és perquè des de l’esquerra independentista cadascú ha anat a la seva bola i no hem actuat amb prou determinació i claredat. Cal esmenar-ho i valorar la urgència del desplegament d’eines de lluita eficaces en el terreny juvenil i sociolaboral (bàsicament, penso en Maulets-Cajei, el SEPC i en la COS).
La meva resposta a les acusacions d’espanyolisme, que des de fa uns dies apareixen en els mitjans de comunicació, és que ara mateix CiU no té cap legitimitat per apel·lar al patriotisme quan les seves polítiques estan fracturant la cohesió social del país i, també, quan demostren que no tenen manies en pactar i repartir-se el pastís amb l’espanyolisme PP, un partit que dia rere dia i arreu dels Països Catalans practica el genocidi sistemàtic contra la identitat lingüística i cultural catalana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: