Audiència Pública 2011: cases sense gent i escoles abonyegades

18 gen.
L’Audiència Pública de Mataró, és l’únic dia de l’any en què qualsevol ciutadà pot interpel·lar directament l’Alcalde i fer-li propostes, que es recullen en forma d’al·legació al PAM i que poden ser estimades o bé desetimades segons convingui al govern municipal. Aquest model de participació, no sols no és vinculant sinó que esdevé una simulacre de participació ciutadana que no permet un aprofundiment democràtic real ni, és clar, tampoc es planteja la possibilitat d’implantar un model de pressupostos participatius.

Sigui com sigui, dimarts 18 de gener s’ha fet la presentació del Programa d’Actuació Municipal (PAM) i el Pressupost per a l’any 2011 en Audiència Pública. 

La sala del Centre Cívic de Pla d’en Boet era plena. Bàsicament, hi havia gent que participa als consells sectorials i territorials, regidors i regidores, dinamitzadors i, significativament, molts pilotes del govern…

He intervingut com a membre de la CUP, he pensat que calia ser realista i demanar l’impossible, tot recordant els discursos brillants del malaguanyat Fernàndez, que mai es va tallar un pèl.

Primer. He proposat que Prohabitatge s’arremangui i faci un estudi com déu mana per conèixer la xifra exacta d’habitatges desocupats per tal de plantejar mesures fiscals que faciltin que aquests espais en desús passin a ser llogats. 

La resposta de l’Alcalde: no podem saber quan està desocupat un habitatge i l’Ajuntament no té mecanisme legals per sancionar via fiscal (IBI). 

Penso que la resposta és decebedora i simptomàtica de la manca de voluntat política existent per donar respostes al greu problema existent a Mataró perquè es garanteixi l’accés a l’habitatge d’una part important de la població.

Segon. Davant la mala notícia que 9 escoles públiques de Mataró hauran d’apretar-se i assumir una línia més de P-3 (és a dir 3 línies) i que s’ha presentat com una mesura transitòria ocasionada per un creixement demogràfic puntual, he exposat que aquest fet sembla atribuïble a una mala planificació del mapa escolar de Mataró, que ateses les circumstàncies no s’entén el tancament de l’escola pública Menéndez Pelayo i que esperava que planifquessin bé la resta d’etapes, pensant en les necessitats futures a secundària.

La resposta de l’Alcalde: estem davant d’un bony demogràfic i ens l’hem d’empassar… el mapa escolar és perfecte i totes les necessitats estan previstes i ben planificades. Amén! 

Sortint a l’Audiència, la regidora de l’IME ha tingut l’amabilitat de voler parlar amb mi i m’ha dit que tot “és molt més complicat del que ens pensem” i que les previsions de futur estan ben plantejades. 

Em pregunto: com pot ser que uns polítics que es diuen d’esquerres permetin que les nostres escoles públiques i els seus projectes pedagògics innovadors acabin abonyegats? M’ha vingut al cap el pati minúscul de l’escola dels meus fills i he pensat… “Ai, que patirem!”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: