Prostitució: regularitzar o abolir?

24 febr.
D’ençà que es va anunciar la concessió d’una llicència d’obertura per a un dels dos grans bordells projectats per l’empresari Ribot, a la ciutat de Mataró han succeït moltes coses. En primer lloc s’ha generat una alarma social i veïnal. En segon terme s’han destapat les mentides del govern municipal, que primer va intentar tirar pilotes fora dient que la culpa és d’una normativa aprovada per la Generalitat durant l’últim govern de CiU, però que després ha hagut de reconèixer que ha actuat amb poca transparència, tard i malament. I, finalment, també cal fer notar els silencis d’Esquerra i ICV, l’oportunisme de CiU o el doble joc de PP (amb un regidor dimitit per haver mediat en la concessió d’una llicència denegada a un tercer bordell).
Davant del rebombori suscitat i amb les eleccions municipals a un any vista, els polítics del govern s’han centrat en allunyar el problema de la ciutat o ajornar-lo, i han suspès la llicència concedida mitjançant l’anunci d’una revisió urbanística, per tal de dificultar la implantació dels bordells projectats.
D’altra banda, damunt de la taula queden un munt d’incògnites com ara la relació que hagi pogut establir el govern municipal amb l’empresari Ribot, que és propietari de la masia de Can Ribot (on es fa el festival Shakespeare) i de diverses parcel·les en el sector IVECO-Pegaso (pendent de desenvolupament urbanístic).
Tot i que la CUP ho ha apuntat tímidament, ningú ha entrat en el debat de fons sobre la prostitució, la qual cosa indica que és un tema no resolt ni socialment ni cultural. Més enllà de discursos moralitzadors al voltant de la prostitució i el sexe (típics d’alguns sectors catòlics), és preocupant que l’esquerra (inclosa la CUP) sigui incapaç de dir de forma clara que l’objectiu a assolir no és la regulació de la prostitució (tal i com es planteja ara)  sinó la seva abolició en benefici dels drets de les dones i d’una sexualitat lliure i no comercialitzada.
Hi ha la idea que amb la prostitució les coses sempre han estat així i que no canviaran… però, la regulació (o leagalització) ens allunya del objectiu estratègic de l’abolició o bé la perpetua? La resposta, segurament,  genera molts més interrogants. Ara bé, la història ens ensenya que els canvis socials i culturals no es produiran si no hi ha una expressió política que els articuli i, per tant, la regulació de l’activitat prostitutiva cal situar-la com a un reconeixement de la feblesa ideològica de l’esquerra davant dels plantejaments liberals (que situen la prostitució en la lògica del mercat capitalista).
Finalment, hi ha una sèrie de xifres que són reveladores i que ens haurien de fer reflexionar. Només a l’Estat espanyol la prostitució remena un volum de diner negre al voltant dels 18.000 milions d’euros/any, hi ha 400.000 persones prostituïdes (360.000 són dones, la majoria de les quals immigrants) i, tal i com s’ha demostrat, bona part dels propietaris dels prostíbuls tenen connexions directes amb l’extrema dreta (cas de la patronal espanyola de clubs ANELA). 
Des de la CUP de Mataró s’ha fet una tímida aproximació a un tema que és complex i que genera molta controvèrsia (escolteu la intervenció en la tertúlia de Mataró Ràdio del 23/02/10 o llegiu el nostre comunicat). Seria bo que el conjunt de l’esquerra independentista enriquíssim el debat i plantegéssim respostes més enllà de l’immediatisme, ja que el que ha passat a Mataró demà pot succeir a qualsevol indret dels Països Catalans.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: