Tertúlia política: Vic, la immigració i el padró municipal

19 gen.
La tertúlia política de Mataró Ràdio, enregistrada el 18 de gener i que s’emet en diferit el dia 26 de gener, s’ha centrat en la proposta del govern municipal de Vic de modificació dels criteris d’empadronament de la població extracomunitària.

Transcric els meus apunts.

– La proposta s’ha de rebutjar perquè és una agressió a les classes populars i a la cohesió social. La resposta capitalista en temps de crisi acostuma a ser el racisme i la divisió de la classe treballadora. La nostra resposta passa per la unitat i la solidaritat de classe, al carrer i a les institucions.

– La situació de Vic és el reflex de les contradiccions del marc legal espanyol i autonòmic, i ha deixat la CUP sola davant d’uns partits que s’han venut els ideals per un grapat de vots. Sinó no s’entén com uns partits que es diuen d’esquerres (PSC i Esquerra) poden proposar mesures feixistes.

– Posar de manifest les limitacions del “nacionalisme” burgès de CiU i Esquerra, que no fa ni un mes convidaven els immigrants de Vic a participar en la Consulta sobre la Independència, precisament fent ús del padró municipal; però, que a l’hora de veritat els fan servir de boc expiatori i els neguen la ciutadania. Enfront d’aquest nacionalisme d’estampeta, l’esquerra independentista destaca com a objectiu prioritari la incorporació sense exclusions de la població nouvinguda a la lluita per l’autodeterminació.

– No empadronar significa negar la realitat existent, contribueix a criminalitzar la població exclosa, la qual, amb tota seguretat, passarà a engruixir l’economia submergida i les bosses de marginalitat.

– La solució a la manca de recursos de les administracions públiques catalanes (municipals i autonòmiques) -en gran mesura provocada per l’espoli fiscal i que tampoc pal·liarà el nou nyap del finançament- no es resol retallant drets i excloent a una part de la població.

– Constatar que la gent emigra a la recerca de treball, forçada per la necessitat.  Per tant, la millor estratègia de control dels fluxos migratoris és la justícia / solidaritat a nivell planetari per tal que ningú es vegi forçat a abandonar la llar, la família, els amics i a viure la dura experiència de l’emigració.

– Reivindicar la integració, perquè reforça la cohesió social i la convivència. En aquest sentit, cal refusar el model francès (que deixa al marge del sistema a importants col·lectius de persones) perquè genera dinàmiques indesitjables, com els aldarulls a les barriades on es concentra la immigració, l’atur i la marginació.

– Ens manca un estat propi que gestioni una política d’immigració catalana i coherent: la solució no passa per negar l’empadronament sinó per concedir la residència, altrament estarem atemptant contra la llibertat de moviment i residència reconeguda per les Nacions Unides.

– Cal no oblidar la fexistització que s’està produint a Europa (amb el cas paradigmàtic d’Itàlia, que ha autoritzat els censos de gitanos, la creació de patrulles parapolicials i on s’estan produint escenes molt dures de persecució de treballadors immigrants). L’enduriment de les polítiques i discursos sobre la immigració són una imposició de l’Europa del Capital que promulgà la Directiva de retorn (de la vergonya) i que recentment ha estat adaptada a l’Estat espanyol amb una nova reforma de la Llei d’estrangeria (desembre 2009). Cal preguntar-se: qui ha votat aquestes lleis? i en benefici de qui?

Anuncis

4 Respostes to “Tertúlia política: Vic, la immigració i el padró municipal”

 1. Roger gener 19, 2010 a 10:23 pm #

  Bons arguments Juli (com sempre, d'altra banda).Hi ha un altre element preocupant, al meu entendre (que tu ja cites d'esquitllada), i és que un tema d'aquesta magnitud sigui utilitzat només com a arma electoral. Jo crec que al darrera de tot plegat hi ha una evident voluntat de buidar de vots la principal força de l'oposició a Vic: la Plataforma per Catalunya del xenòfob populista de dreta Josep Anglada. Per tant és prou irresponsable combatre el discurs d'Anglada apropant-se a les seves postures i no fer pedagogia en sentit contrari. Irresponsable, preocupant i, també segurament, "desemmascarador" de l'autèntic tarannà dels nostres partits liberals burgesos.Salut

 2. Josep (Benaguasil) gener 20, 2010 a 8:27 am #

  Vaja per davant que sòc partidari de l'empadronament i l'assistència pública als immigrants, però pense que tampoc no es pot generalitzar. Per supossat que PxC recolza aquesta mesura per motius xenòfobs, el PP ho fà per motius electoralistes que també combreguen amb bona part del seu ideari i del seu discurs; però no crec que els motius per part de la resta de partits que governen a Vic siguen la xenofòbia i el racisme. Pense que el que subjau per baix d'aquest problema, que els mitjans de comunicació s'han entestat a qualificar de racisme, és el problema del finançament municipal. El que no és lògic ni just és que l'estat s'hi rente les mans i negue "papers" als immigrant alhora que demana als municipis que empadronen a persones en situació i·legal. Açò genera despesses elevades per als municipis de les que molt sovint no poden fer-se càrrec. A la fí la responsabilitat sempre recau en la part més feble de la cadena administrativa.Empadronament, clar que sí; però "papers" per a legalitzar la seva situació també. Defensar només l'empadronament sense reivindicar la legalització que els atorgue els mateixos drets i els mateixos deures és caure en un fals internacionalisme, una falsa solidaritat. L'estat no pot rentar-se les mans.

 3. Josep (Benaguasil) gener 20, 2010 a 8:32 am #

  En aquest cas, com en altres, el veritable feixisme el practica l'estat espanyol, de maneres més contundents a voltes, de maneres més sibil·lines ( com en aquest cas) d'altres.Salut

 4. "Tati-Pagès-Soulbizarre" gener 28, 2010 a 11:21 am #

  Bons apunts, company!afegeixo de la meva collita:entre el "bonisme" multicultural d'una banda i el racisme esperpèntic de l'altra banda, aquest blog ens declarem partidaris de la lluita de classes i d'unificar els pàries de la terra, els nòmades, els obrers del món, els aturat i les classes subalternes en una internacional de les resistències contra el capital.Que no ens vinguin amb xocs o aliances de civilitzacions, la gran aliança és la dels proletaris i dels pobles d'arreu del món contra els estats del capital!Megafon endavant, directes al centre del RING !El racisme és una variable del sistema capitalista !La dictadura del capital es manté perquè els subalterns ens dividim per la via "culturalista".Racisme, explotació, "bonisme", fonamentalisme liberal… heus aqui el relat de la dominació burgesa!anticapitalisme!Salutacions des de REVOLTA GLOBAL-ESQUERRA ANTICAPITALISTA, grup de base del Maresmehttp://premiademarx.blogspot.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: