Tertúlia política: impost de successions i consultes

22 des.
Dilluns 21 de desembre vaig participar en l’enregistrament de la tertúlia política de Mataró Ràdio que s’emet a l’endemà a la tarda. Moderava Joan Salicrú i vaig compartir taula amb els següents contertulians: Joan Carles García (alcalde de Tordera, CiU), Adam Alonso (Noves Generacions – PP), Ivan Pera (regidor del PSC a l’Ajuntament de Mataró), Salvador Milà (diputat d’ICV al Parlament de Catalunya), Francesc Teixidó (regidor d’Esquerra a l’Ajuntament de Mataró). 
 
Temes a debat: l’impost de successions i les consultes d’autodeterminació. La polèmica sobre l’abolició de les curses de braus no fou possible abordar-la per manca de temps. Resumeixo les meves intervencions i també incloc els apunts sobre els toros.

Impost de successions.

Des de la CUP, com a formació d’esquerres, entenem que cal garantir la cohesió social i la justícia redistributiva i això només serà possible amb un bon nivell de despesa social i uns serveis públics potents. Apostem per garantir la suficiència de recursos de les administracions públiques catalanes i per la progressivitat dels impostos (que pagui qui més té).

Atès que la fiscalitat a l’Estat espanyol està molt per sota dels nivells de la majoria dels estats europeus, considerem que és un error plantejar la supressió d’un impost directe. En aquest sentit vaig criticar el fet que cada cop que es proposa una reforma fiscal es perverteixen els termes i s’acaba imposant una rebaixa fiscal, la qual cosa només afavoreix els sectors més benestants de la societat, tal i com succeí el 2008 quan el govern espanyol va suprimir l’impost del Patrimoni que gravava les grans fortunes.

He exposat el fet que una quarta part (1 de cada 4 euros) de la riquesa que genera el nostre país no paga impostos. Per tant, en comptes d’abolir impostos directes allò més assenyat seria acabar amb el frau fiscal, l’economia submergida i, a més a més, caldria desenvolupar mecanismes de control democràtic per controlar l’eficiència de la despesa pública.

Finalment, he deixat damunt de la taula una dada important: els catalans i les catalanes (només a la Comunitat Autònoma de Catalunya) patim un dèficit fiscal de 22.000 milions d’euros (10% PIB). Aquesta situació sí que és realment greu i hipoteca el nostre futur col·lectiu.

Unes observacions al respecte. Els plantejaments neoliberals de PP i CiU eren previsibles: rebaixar impostos per crear riquesa (segons diuen). Ara bé, allò que no acabo d’entendre és el triomfalisme d’ICV, quan el que s’ha aprovat és una rebaixa fiscal, que tot just ha garanteix la continuïtat de l’impost de Successions amb uns mínims fixats en 500.000 euros per a cònjuges i 275.000 euros per a fills/es. Em pregunto si és just que el forat que implicarà la reforma d’aquest impost es cobreixi amb el nou acord de finançament? És a dir, penso que Catalunya no només no hi guanya sinó que perd una part important de les engrunes concedides per l’Estat espanyol amb aquest acord.

Consultes

Primera constatació: l’autonomisme està exhaurit.

Les consultes són una iniciativa de base i un exemple de democràcia directa exemplar. La societat s’està autoorganitzant i està exercint el dret d’autodeterminació, el dret de decidir; un dret que només ateny als catalans. Estem començant a decidir i malgrat que l’autonomisme encara cueja aviat hi haurà un nou escenari polític.

La funció de les consultes és clara: donar la paraula al poble, articular un moviment popular per la ruptura democràtica amb l’Estat espanyol i forçar un canvi de xip en els càrrecselectes.

Hi ha símptomes de canvi, tal i com apunten les enquestes del diari Avui i El Periódico ja hi ha una àmplia majoria de la societat que es planteja l’opció independentista com la millor resposta a l’actual col·lapse polític i econòmic.

Hi ha independentistes fins i tot en els partits que formalment no ho són. Les picabaralles entre PSOE i PP són cortines de fum i avui, ja hi ha personalitats del PSC que comencen a ser conscients que probablement amb un estat català viuríem millor. En aquest sentit he fet referència a l’article de Ferran Mascarell “Un nación en busca de Estado” (La Vanguardia, 16/12/09) i a l’entrevista  a la consellera Montserrat Tura (El Punt, 17/12/09) en què tot i les múltiples matisacions afirmà que la justícia funcionaria millor si fóssim independents. També he fet esment de l’actitud cívica de l’eurodiputat Raül Romeva que va participar en la consulta santcugatenca celebrada el 13D i defensà obertament l’opció del Sí a la independència, la qual cosa contrasta amb el tarannà de bona part dels seus companys de partit.

Curses de braus

Cal procedir igual que amb les baralles de galls o de gossos. Igual que amb les prohibició d’exhibir animals salvatges en els espectacles de circ (un acord aprovat en el Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró de desembre de 2009). Cal exigir, doncs, respecte als animals.

Hi ha un debat ètic inqüestionable, però també hi ha la voluntat d’imposar una tradició cultural que si no és aliena sí que és clarament minoritària a Catalunya.

És important prohibir les curses de braus per respecte als animals (toros) i perquè representa una ruptura simbòlica amb els referents culturals imposats pel franquisme. Acabar al la “fiesta” ajudarà a projectar-nos com a allò que som i volem ser. Precisament, el ressò internacional assolit hauria de fer-nos relfexionar al respecte.

Cal aplaudir l’èxit de ILP per la prohibició de les curses de braus. Paral·lelament, cal lamentar l’opacitat de CiU i PSC que, si bé van donat llibertat de vot als seus diputats i diputades, en la votació de l’admissió a tràmit de la proposta de llei van imposar el vot secret impedint que la ciutadania pogués saber si votaven a favor o en contra. Per tant, no podem cantar victòria abans d’hora, perquè la pressió espanyolista serà enorme i, amb tota probabilitat, coartarà la llibertat de vot dels diputats del PSC favorables a l’abolició de les curses de braus.
 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: