La participació ciutadana als plens municipals

19 nov.
L’últim Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró va començar a les set de la tarda i es va acabar a les tres de la matinada de l’endemà. Molts dels veïns i les veïnes que van acudir a la sessió plenària per manifestar llurs punts de vista van haver de fer cua i eren “filtrats” per agents de la policia municipal i alguns, tips d’esperar, fins i tot van renunciar a prendre la paraula davant l’eternització dels debats polítics, molts dels quals feien referència a temes que escapen de l’àmbit competencial municipal. L’únic regidor de la CUP, sobre el qual recau tota la tasca institucional, també va acusar el cansament i va acabar demanant per escrit la resposta a una pregunta rellevant a l’entorn del tancaments dels tallers tèxtils regentats per ciutadans d’origen xinès (suposo que l’alcalde va respirar i deuria pensar “mira, ja tinc carnassa per a la premsa”…). El fet, però, és que aquesta situació fa molt de temps que es repeteix i la gent que vol participar acaba cansada i indignada, la premsa local que cobreix la informació treballa sense esma i, fins i tot,  els propis regidors/es n’estan fins al capdamunt.

Cal limitar el temps dels Plens? Potser sí, però cal ser curosos ja que hi pot haver la temptació antidemocràtica de limitar el temps d’intevencions en funció de la representació i, per tant, una  mesura d’aquest caient  podria acabar convertint-se en un mecanisme per a silenciar la veu incòmoda de l’únic regidor de la CUP.
També existeix la possibilitat de fer dos Plens mensuals en comptes d’un de sol, de manera que en un es tractarien temes d’odre intern (despatxos i dictàmens) i en l’altre es dedicaria a control de govern i declaracions institucionals. Ara bé,  una proposta d’aquest tipus és difícil que prosperi, perquè segons la perspectiva de l’Alcalde “falsejaria el caràcter d’òrgan decisori del Ple”.
Alternativament, la FAVM proposa una modificació puntual del ROM per introduir un punt de l’ordre del dia destinat a “intervencions d’entitats que han demanat la paraula al Ple”. Ara bé, si toquem el ROM, potser caldria pensar en millorar molts altres aspectes de la participació ciutadana (ara no hi entraré en detall, però em ve al cap el fet humiliant que els regidors no estiguin obligats a respondre a les entitats i persones que intervenen al Ple). Malgrat tot, la proposta de la FAVM és, ateses les actuals circumstàncies, la solució més assenyada per afavorir la participació ciutadana, la qual és, sense dubte, l’element que dóna més vida i sentit als plens municipals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: