Per salvar el català també necessitem un estat propi (II)

15 oct.
Joan Pujolar a “Els reptes de la llengua catalana” (L’Avenç 350, octubre 2009), pren com a referència la tesi d’Anna Maria Cabré sobre el sistema català de reproducció i remarca que el principal problema que té el català és un problema demogràfic. A partir d’aquí posa en dubte la necessitat de dotar-nos d’un estat propi i la conveniència que el català esdevingui l’única llengua oficial, “ja que el fenomen migratori a Catalunya és proporcionalment molt més gran que l’habitual en les societats occidentals”.

Però, implícitament, el mateix articulista es contradiu quan més endavant reconeix que l’Estat espanyol determina el funcionament lingüístic del mercat amb les seves lleis, decrets i reglaments; i, naturalment, sempre ho fa en detriment del català.

Després de llegir-lo amb deteniment, penso que la demografia no hauria de ser “la preocupació” i, en qualsevol cas, aquesta “preocupació” es podria revertir o pal·liar si disposéssim de les eines d’un estat propi i no unes autonomies submises, corruptes i bananeres com les que tenim. El nostre principal problema és de naturalesa política, ja que ara mateix es nega la sola existència d’un conflicte nacional i, per extensió, també es nega el conflicte lingüístic. Aquesta situació abasta tots els àmbits de la nostra societat: llengua, cultura, infraestructures, finançament, treball, etc., i ens aboca a l’extinció com a poble. Hi ha dues vies de resolució: canviar Espanya, que ha estat i és l’aposta de les classes dominants, o bé la independència, que és el repte de futur de les classes populars.

Finalment, em pregunto a què es refereix l’autor si no és a un estat propi quan emplaça a la comunitat catalana a dotar-se “d’estructures d’articulació dels mercats culturals i de pressió i mobilització envers els mercats en general en l’esfera pública”?
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: