De la consciència a la conducta (apunts)

28 jul.
“Fa trenta anys que neguem la realitat lingüística en què ens trobem immergits: neguem que la llengua recula de manera alarmant, neguem que els catalanoparlants tinguem problemes lingüístics. Negant la realitat no tindrem mai ni voluntat ni recursos per millorar-la i superar-la.

Joan Solà
(discurs pronunciat al Parlament de Catalunya, 1 de juliol de 2009)

La consciència nacional i lingüística no sempre es correspon amb la fidelitat a la llengua, perquè hi ha mecanismes de desemparament apresos a partir de males experiències i dels models predominants (col·lectius i del món dels adults).

Assertivitat. “Si ells poden encarar còmodament converses bilingües (o com a mínim mantenir-se en la seva llengua i que l’altre faci el que vulgui), també hem de poder nosaltres”.

Negacionisme. “quan els oprimits neguen ser oprimits i declaren que els seus actes mesells són correctes, raonables i lliures, el projecte de submissió ja es pot donar per sublimat.”

“Un acte obligatori mai direm que el fem per cortesia. I és que la qüestió de la cortesia també està lligada a un altre gran pretext: jo canvio de llengua lliurement i no com un acte de submissió. Però si algú canvia de llengua absolutament sempre i en qualsevol situació que s’adreça a un castellanoparlant, pot de debò afirmar que ho fa lliurement? Només podrà afirmar-ho quan comprovi que és capaç de canviar algunes vegades i, altres vegades, seguir en català. Per tant, fins aleshores tampoc no podrà dir del cert que canvia de llengua per cortesia.”

Procés de definició de l’espai lingüístic personal. Per deixar d’estar a mercè de les preferències lingüístiques d’altri i aprendre a tenir converses bilingües amb més comoditat cal reflexió i entrenament.

No hi ha conductes neutres. “Tant la conducta de passar-se al castellà com la de mantenir-se en català té conseqüències, conté missatges i no és neutra.”

[Apunts extrets de Neus Arnan; Jordi Bosch; Carles Palau; Marina Segarra; David Segarra: De la consciència a la conducta. L’experiència de Tallers per la Llengua.- Edicions 7dquatre, 2009]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: