Consultes populars

13 jul.

En el “miniparlament” de Mataró sempre s’acaben tractant temes supramunicipals, tal i com va passar en el Ple de juliol, que el grup d’Esquerra es va despenjar amb una proposta de resolució per donar suport al projecte de llei de Consultes Populars que ells mateixos han impulsat des del Govern de la Comunitat Autònoma de Catalunya i que, actualment, es troba en fase de tramitació.

Aquest punt va servir perquè CiU evidenciés que no té clar que vol dir “Autodeterminació”, una paraula que consideren tabú i que prefereixen substituir per l’expressió “pel dret de decidir”. El Ple també va posar de manifest les picabaralles entre CiU i Esquerra entorn de les propostes i contrapropostes sobre el text a votar negociades als passadissos pocs minuts abans del plenari.
Paradoxalment, CiU va desfensar un text que inicialment havia presentat Esquerra i que aquest partit va desestimar per un text alternatiu consensuat amb PSC i ICV-EUiA.

Des de la CUP, seguint el consell dels companys/es de Vilafranca del Pendès, que també van haver de votar la mateixa moció (cuinada des de la seu central d’Esquerra), vam mirar-nos-ho amb l’escepticisme que genera aquest tipus de politiqueig i, no obstant, vàrem votar a favor de les dues propostes que demanaven donar suport a la llei de consultes populars, simplement perquè estem a favor de qualsevol mecanisme que serveixi per aprofundir en democràcia; altra cosa, però, és que hi hagi la voluntat política per aprofundir en drets democràtics… Per tant, tot i la tebior de la proposta, la CUP de Mataró va expressar el seu vot amb un SÍ crític a les dues propostes que, per vergonya de CiU i Esquerra, hi havia damunt de la taula.

En el debat també vam manifestar que el poble català necessita decidir per ell mateix i, per tant, autodeterminar-se. En aquest sentit, vàrem qüestionar les ambigüitats i els tacticismes oportunistes dels partits parlamentaris del catalanisme regionalista (CiU i Esquerra). Seria molt millor dir les coses pel seu nom i, per això, nosaltres defensem inequívocament l’ús del terme “autodeterminació”. I sabem que no tot són flors i violes, ja que mentre aquests partits s’omplen la boca parlant de catalanisme, democràcia i participació, en les últimes setmanes hem vist com ells mateixos han rebutjat propostes d’ILP contra els transgènics o per l’Autodeterminació.

D’altra banda, també vam qüestionar el fet que, des d’una perspectiva independentista, la llei de consultes populars queda curta, perquè la decisió última sempre la tindrà l’Estat opressor. Bàsicament, perquè com deia en Pau Juvillà, serà un dret de decidir de pa sucat amb oli. Filant més prim, Blanca Serra m’explicà que la llei de consultes populars no permet tractar temes com el dret d’Autodeterminació, perquè en estar dins del marc constitucional espanyol tot es remet al permís de Madrid. Certament, en un primer moment pot ser mobilitzador i engrescar gent, però a la tercera o quarta vegada que es vulgui fer funcionar aquesta llei sorgirà el profund desencís perquè realment la llei no trenca la cotilla constitucional i estatutària i els partits com el PsoE-PP no hi tenen cap interès. Segons Serra, si al costat d’aquesta llei no hi ha propostes per reclamar dels parlamentaris un acte de sobirania i un treball clar per la sobirania nacional fora de la gàbia constitucional, no en treurem cap profit.

Sigui com sigui, a la nostra comarca, no ens esperarem a obtenir el permís de “ses senyories”. El 13 de setembre de 2009, gràcies al treball de base de la gent del MAPA (i també a la presència de la CUP a l’Ajuntament), serà una data important, perquè posarem en pràctica un exercici de consulta popular, que sota el nom legal de “consulta a la població” pregunatarà a la ciutadania d’Arenys de Munt si estan d’acord amb què Catalunya tingui un estat propi. Ho veieu? no calen 21 diputats ni enredar la troca, només cal VOLUNTAT POLÍTICA. Òbviament, es tracta d’un gest exemplificador i simbòlic, tan carregat de simbolisme que molts dels qui prediquen el sobiranisme voldrien carregar-se’l.

Una resposta per a “Consultes populars”

  1. Tondo Rotondo Juliol 15, 2009 a 3:13 pm #

    Bon blog! Fermesa i dignitat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: