Crisi capitalista = xenofòbia

29 juny

Ja fa dues setmanes, més de 700 Mossos van “visitar” Mataró per fer una cacera de bruixes contra treballadors/es d’origen xinès i, simultàniament, els mitjans de comunicació i els opinadors a sou de la burgesia van perpetrar el seu particular exorcisme. Mentrestant, però, van deixar centenars de persones sense casa i van assenyalar i estigmatitzar un col·lectiu de ciutadans i ciutadanes.

Des d’Interior van anar tan a sac que fins i tot es van oblidar de comunicar-ho a l’Alcalde de Mataró, tot i que presideix un govern tripartit igual que el que governa a Catalunya. Literalment, des del Govern de la Generalitat ens van deixar amb el cul a l’aire i amb la merda al coll, perquè després de la gran operació mediàticopolicial, les conseqüències socials generades encara estan per resoldre.

Sembla ser que des de dalt interessava fer un cop d’efecte per fer-se notar en el tema de la immigració. Els capitalistes necessitaven un boc expiatori per distreure l’atenció de la població mentre el governs “d’esquerres” els regalen diners públics (a la banca, a les companyies d’automòbils, etc.) amb l’excusa de la crisi. Van venir a Mataró per triar merda i dividir a la classe treballadora usant prejudicis xenòfobs i rumors infundats. Van parlar de “tallers il·legals”, tot i que no tots ho eren i obviant que l’economia submergida de la nostra ciutat no és una realitat nova ni exclusiva dels xinesos. Van parlar de “treballadors esclavitzats” i de “màfia xinesa”. I, de forma implícita, es va identificar la immigració xinesa amb la delinqüència. Ara, per molt que ho vulguin arreglar, el mal ja està fet.

Cap treballador/a hauria de de vendre la seva força de treball en l’economia submergida. D’acord. Ni tampoc s’hauria d’acceptar la imposició de règims laborals regressius i aliens a la realitat social catalana. Mataró no és Xangai. D’acord. Ara bé, per què no es qüestiona públicament el capitalisme si tots sabem que és aquest sistema econòmic, que imposa la precarització i l’explotació, el que força els treballadors/es a acceptar condicions de treball pitjors o il·legals? Per què no es diu qui compra la roba dels tallers il·legals de Mataró? Per què ningú qüestiona l’actual model de consum i els preus regalats de la roba que comprem a les botigues o grans magatzems?

D’altra banda, hi ha maneres i maneres d’abordar aquests problemes. En comptes d’actuar a partir d’inspecció de treball, els responsables polítics van apostar per l’espectacle mediàtic i van planificar un desplegament policial sense precedents, que si s’haguessin parat a pensar una mica (només una mica, eh!) haurien vist que estava predestinat a trencar la convivència ciutadana i a provocar greus repercussions socials en un sector indefens de la població de la nostra ciutat.

En el Ple municipal de juliol, la CUP preguntarem a l’Alcalde si tenia coneixement de les irregularitats que presumptament es produïen en els locals escorcollats, si hi ha denúncies i pel procediment d’actuació de l’Ajuntament en cas d’haver-n’hi. I, per fixar de forma clara la nostra postura, també presentarem una proposta de resolució, seguint la mateixa línia del comunicat que ja vàrem emetre fa uns dies i que planteja el següent:

1.- Demanar la dimissió dels responsables polítics que van ordenar la intervenció dels mossos d’Esquadra als tallers de treballadors xinesos.
2.- Vetllar perquè a la ciutat no es desenvolupin tallers il·legals i perquè no s’imposin condicions de treball fora d’allò que marca la llei.
3.- Defensar dels interessos dels ciutadans víctimes de l’explotació laboral i de l’actuació policial.
4.- Revisar el protocol vigent acordat amb les diferents administracions per evitar la desinformació local.
5.- Exigir a l’administració responsable de l’operatiu policial la reparació dels danys ocasionats.

Finalment, cal parar esment en una anècdota: l’Alcalde Barón, en una de les compareixences davant dels mitjans de comunicació va aparèixer fullejant un exemplar del setmanari La Directa (Núm. 144 – 23 de juny de 2009), que ha estat l’única font periodística que ha anat més enllà de la crònica policial i va apuntar de forma clara cap a les grans marques que es beneficien del treball submergit dels tallers de Mataró: El Corte Inglés, Inditex o Punto Roma. En prenem nota!

El Corte Inglés contractava els tallers tèxtils precintats a Mataró

Els 77 xinesos detinguts a l’‘Operació Wei’ queden en llibertat

“No es pot venir a matar mosques a canonades”. Amb aquesta expressió, un empresari tèxtil que se solidaritzava amb les víctimes de l’operació Wei descrivia la seva opinió. “A Mataró, el pes de la confecció recau sobre els xinesos i, si ells paren, ara mateix, tot se’n va en orris”, assegura. “Matar mosques”, diu, perquè el que saben els mitjans i no s’han atrevit a dir i l’objectiu de la investigació dels Mossos d’Esquadra –segons afirmen– és “esbrinar per qui confeccionaven aquests tallers” presumptament irregulars. Però, això no sembla ser cap secret. A la tertúlia Versió Rac1 de Toni Clapès del divendres 19, el periodista va dir: “Tothom sap per quines empreses treballaven, però millor que no en parlem perquè encara en sortirem malparats”. La Directa ha pogut confirmar, a través de diverses fonts del sector tèxtil, que la majoria dels tallers investigats confeccionen per grans marques estatals com El Corte Inglés, el grup Inditex o Punto Roma. Paradoxalment, el president de l’Associació d’Empresaris de Gènere de Punt de Mataró (ASEGEMA) Josep Espígol ha valorat molt positivament l’actuació dels Mossos d’Esquadra.

Anuncis

8 Respostes to “Crisi capitalista = xenofòbia”

 1. Marc Peris Juny 30, 2009 a 12:33 pm #

  Ei Juli, acabe de descobrir el teu blog. Salut! Ara des de l'illa.Una abraçada.

 2. Carles Juny 30, 2009 a 7:01 pm #

  Molt bé, company. M'agradat força! Salut i repùblica. Carles.

 3. bacus Juliol 2, 2009 a 8:58 pm #

  L’autor ha eliminat aquest comentari.

 4. bacus Juliol 2, 2009 a 9:00 pm #

  ès quesón així, esclavitzats i esclavitzadors, per molt que ho provis no hi ha manera.nul respecte pels humans i la vida o com els hi vulgui dir.

 5. bacus Juliol 2, 2009 a 9:05 pm #

  treball, treball amb la guita que genera i punt

 6. bacus Juliol 2, 2009 a 9:07 pm #

  ho dic pq les treballadores podrien haver anat a la guàrdia urbana i no ho van fer.

 7. bacus Juliol 2, 2009 a 9:16 pm #

  treball i peles, sobretot peles, d'on no ni ha no en raja.

 8. bacus Juliol 2, 2009 a 9:32 pm #

  potser me passat pro la mamen bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: