Memòria republicana… no obstant, el Ple decidirà

5 maig


Mataró és una ciutat capdavantera en la recuperació de la memòria històrica republicana de 1931-39 i de la lluita antifranquista. Segurament, per això el passat 14 d’abril les joventuts del PSC-PSOE, liderades per la regidora Anna M. Barrera, van sentir la necessitat d’instar a la comissió del nomenclàtor i al president de l’IMAC a què dediquin un carrer de la ciutat a la “Segona República” espanyola.

Ras i curt: es van fer la foto i es van penjar la medalla.

Ara bé, la gent de la CUP hem considerat que lluny de quedar guardat dins d’un calaix, aquest debat interessa aprofundir-lo. Per això, aconsellats per historiadors i membres d’entitats memorialistes, hem decidit presentar al Ple municipal del 7 de maig una proposta de resolució en la qual es plantegen tres demandes concretes: recuperar el nom d’Avinguda de la República de l’actual Ronda Alfons XII (tal i com figurava a la guia de carrers de 1931), documentar l’exili republicà mataroní i exigir l’anul·lació dels consells de guerra instruïts contra ciutadans de Mataró per la Dictadura franquista.


Tot seguit podeu llegir la proposta íntegra:


PROPOSTA DE RESOLUCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA REPUBLICANA

Mataró ha estat i vol ser una ciutat capdavantera en la recuperació de la memòria històrica republicana de 1931-39 i de la lluita antifranquista.

Cal destacar l’esforç realitzat per diverses entitats, particulars i el mateix Ajuntament, dirigit a recollir testimoniatges, reparar a les víctimes, estudiar i recuperar fets, persones i espais de la memòria.

En aquest sentit, com a botó de mostra, cal esmentar algunes actuacions recents com ara:

– Els homenatges ciutadans que any rere any recorden els brigadistes internacionals morts als hospitals de sang i que són enterrats al cementiri de Mataró.

– El monument del Camí de l’exili, impulsat per l’associació dels Marxaires Mataró-Canigó, que han senyalitzat un GR i que cada any organitzen la travessa de l’exili, en record de totes les persones que es veieren forçades a marxar de casa nostra per evitar les represàlies.

– Les passejades impulsades des del moviment veïnal per donar a conèixer els monuments de la memòria republicana i l’experiència del cooperativisme obrer.

– Les jornades “Mataró anys 30, recuperem la nostra història” organitzades per la comissió de la Memòria Històrica del Consell Municipal de la Gent Gran.

– La inauguració, després d’una llarga reivindicació per part del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, del monument que recorda els mataronins afusellats per la Dictadura franquista.

– Els estudis biogràfics de Joan Peiró, la transcendència del qual supera l’àmbit estricte de Mataró.

Aquesta sensibilitat ciutadana envers el nostre passat més recent posa de manifest la necessitat d’implicar l’Ajuntament de Mataró en la tasca reparació moral i material de les víctimes i, sobretot, en la recuperació de la memòria col·lectiva com una expressió de cohesió democràtica.

D’altra banda, atès que:

– Diverses persones, historiadors, historiadores i entitats memorialistes de la ciutat han demanat que es recuperi el nom d’AVINGUDA DE LA REPÚBLICA en l’actual Ronda Alfons XII.

– Enguany commemorem els 70 anys de la retirada i l’exili republicà.

– L’exigència de veritat, justícia i reparació no serà efectiva fins que l’Estat espanyol no anul·li tots els judicis sumaríssims del franquisme.

Des del Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), proposem al Ple de l’Ajuntament de Mataró els següents acords:

1 – Recuperar el nom d’Avinguda de la República en l’actual Ronda d’Alfons XII, tal com figurava en el nomenclàtor de 1931, greument alterat pel primer l’Ajuntament franquista.

2 – Impulsar la recerca, l’estudi i el reconeixement de l’exili mataroní; recuperant el màxim de documentació que hi faci referència: com ara la carta signada per l’Alcalde Ramon Molist en què agraeix al municipi nord-català de Sant Llorenç de Cerdans l’acollida donada als exiliats.

3 – Instar el Govern de la Generalitat perquè exigeixi a l’Estat espanyol l’anul·lació de tots els judicis sumaríssims instruïts per la Dictadura franquista contra ciutadans de Mataró i de tot Catalunya.

No obstant, el Ple decidirà,

Mataró, 28 d’abril de 2009

Anuncis

2 Respostes to “Memòria republicana… no obstant, el Ple decidirà”

  1. fotlifoc Mai 6, 2009 a 11:43 am #

    estaria bé que canviessin el nom del carrer de casa, per molt gendre del rei Jaume, era un rei castellàvinga!

  2. JULI CUÉLLAR Mai 10, 2009 a 4:34 pm #

    Tot i les "rebaixes" imposades pel tripartit, la resolució ha estat aprovada: http://mataro.cup.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=570&Itemid=1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: