Presons

16 abr.
En les seves obres, Mike Davis relata la paranoia securitària i la mentalitat mercantilista amb què es construeixen les presons a l’estat de Califòrnia. Sempre havia pensat: “allò és Amèrica, aquí no arribarem a la mateixa situació”.

Però la dèria per construir noves megapresons també ha arribat a l’Estat espanyol, on es preveu un efecte devasatador de la crisi econòmica i un fort increment de la població reclusa. Precisament, dins del paquet de mesures per pal·liar-la, el nou ministre espanyol de Foment, Sr. Blanco, destacà la inversió en obra pública i, concretament, la construcció de presons. D’aquesta manera, d’una banda s’assegura el control social (repressió) de pobrissalla i de l’altra així genera ocupació: obra pública, funcionaris de presons, etc.
Cal tenir present que que només a la Comunitat Autònoma de Catalunya ja hi ha una població reclusa que ronda els 9.000 presos i en conjunt hi ha unes 30.000 persones que estan sota la tutela d’institucions penitenciàries. Cada any hi ha 500 presos més i les pròpies autoritats reconeixen que l’impacte de la crisi econòmica pot desbordar encara més el sistema penitenciari català fins al punt que si no s’inverteix la situació actual, caldria construir una nova presó cada any. Segurament, en la línia del que està succeint amb tots els serveis públics això ja és el primer avís d’una generalització de les externalitzacions (privatitzacions) dels serveis penitenciaris.

Però, en aquest panorama molta gent només hi veu una sortida professional estable i llaminera: estudiar unes opos ‘xupades’, guanyar una plaça de funcionari de presons i cobrar 1.900 euros nets per 3 dies de treball setamanals. Un xamba… (diuen).

Ara bé, socialment, això és un desastre! “Fer país” amb policies i presons (i a sobre amb una gestió externalitzada!) no és gens “progre” i ens aboca a una fractura social i nacional sense remei, on els racismes i fexismes hi trobaran el terreny adobat; per tant, no seria millor redistribuir la riquesa, invertir en educació, sanitat i serveis socials?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: