La comèdia dels 30 anys

14 abr.
Diu en Pep Andreu que “el 3 d’abril de 1979 hi havia una gran il·lusió col·lectiva” perquè se celebraven les primeres eleccions municipals democràtiques després de molt de temps de Dictadura. Ens explica que tot estava per fer i que tot era possible; que hi va haver pactes d’unitat i col·laboració dels demòcrates per aixecar el país des dels municipis. I, finalment, sentencia dient que “la feina feta pels ajuntaments democràtics és inqüestionable”.

Certament, una part important de la societat i de l’aleshores emergent classe política del postfranquisme va esmerçar-se a trencar amb el llast dictatorial. Però, tot sembla indicar que al cap de poc alguna cosa no va acabar de rutllar. L’olla va bullir mentre la gent estava mobilitzada al carrer, després tot va quedar somort i només en restà la prudència (o covardia), l’apoltronament, el clientelisme, la partitocràcia, la corrupció…. i la democràcia a mitges i de baixa qualitat fou el resultat final que durant tres dècades (30 anys!) els polítics, intel·lectuals i tertulians a sou de la burgesia ens han estat venent com la pancea de la “Transición española”.

Òbviament, moltes coses van millorar respecte al punt de partida (la Dictadura), però el balanç és molt pobre i decebedor. Dos exemples colpidors del temps perdut: 30 anys després, els nostres Ajuntaments segueixen captius d’un finançament insuficient i d’una divisió territorial imposada pel franquisme amb les Diputacions provincials. Ai las! però aquestes greus limitacions democràtiques sembla que no deuen preocupar massa als qui ara promouen actes i celebracions protocolàries, que més que il·lusionar destrempen al més predisposat. Per tant, la gent de la CUP de Mataró no participarem en la comèdia de la celebració dels 30 anys d’Ajuntaments democràtics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: