Debat ciutadà sobre les Cinc Sènies

3 abr.

He acudit a la presentació del llibre “Descobrim Mata i les Cinc Sènies, itineraris de natura, agricultura, història i paisatge”. La sala de Can Palauet estava plena de gom a gom. A la taula, acompanyats per Pep Riera, hi havia els autors: Oriol Bassa (redactor de la part de natura), David Farell (redactor de la part històrica i arqueològica -amb qui he coincidit recentment en la campanya 10 mil a Brussel·les per l’Autodeterminació) i Frederic Navarro (dibuixant).

L’acte s’ha clos amb una xerrada i un col·loqui sobre la situació actual de les Cinc Sènies, conduït per Pep Riera, que ha destacat la importància d’aquest llibre, perquè dóna a conèixer les Cinc Sènies a la població, valoritza l’espai agrari i ajuda a què la gent se l’estimi.

S’ha explicat que hi ha ciutats europees, com ara Milà, que preserven espais agrícoles de proximitat, perquè valoren la qualitat de vida i tenir producte fresc. En canvi, a Mataró, i a la comarca en general, la pagesia viu condicionada i angoixada per la pressió del creixement urbanístic sobre el sòl agrari.

Les Cinc Sènies gaudeixen d’un status quo, en tant que són definides com a “no urbanitzables”, però, actualment hi pesa l’amenaça del tren orbital que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha projectat que passi pel bell mig de l’espai agrari. En aquest punt ha donat peu a diverses intervencions del públic, bona part de les quals blasmaven el fet que l’Ajuntament de Mataró no n’h informat a la ciutadania. S’ha lamentat la manca de decisió i lideratge de l’Alcalde (que també és el responsable de medi ambient a la Diputació de Barcelona) i s’ha fet una crida pública a donar suport a les entitats que estan treballant a contrarellotge per presentar al·legacions que minimitzin l’impacte del traçat ferroviari. Justament, avui he rebut un correu electrònic recordant que el termini d’al·legacions s’acaba 12 d’abril… però, tot indica que durant els dies que resten Govern municipal no organitzarà cap debat ni cap sessió informativa, ja que està plenament abocat a alimentar el fanatisme processional i, difícilment, atendrà aspectes més mundans i incòmodes com la preservació del territori.

Per tant, la publicació i divulgació d’aquesta guia d’itineraris no podia ser més oportuna. De fet, a manca de canals de participació ciutadana reals i efectius, l’acte de presentació del llibre ha estat una de les poques tribunes públiques on s’ha parlat de l’assumpte. Esperem que la regidora de Ciutat Sostenible, present a la sala, n’haurà pres bona nota…

Sigui com sigui, des de la CUP ja vàrem advertir d’aquesta situació en el Ple municipal de març. Però, davant del silenci imperant, hem optat per explicar obertament la situació a la ciutadania amb l’article No al traçat del futur tren orbital pel mig de les Cinc Sènies“, signat pel regidor Xavier Safont-Tria i publicat a la p. 30 del butlletí municipal Més Mataró (núm. 36, primer trimestre 2009).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: