Reptes col·lectius

8 març
Vaig créixer en una família bilingüe i encara avui dia sóc bilingüe en l’àmbit familiar. Amb ma mare i les meves germanes en català i amb mon pare el castellà. Quan era nen, el català era la llengua de la família materna, de l’escola i d’un reduït nombre de nens i nenes del barri. El castellà predominava en tot, fins al punt que el joc simbòlic acostumava a ser sempre en aquesta llengua. Aleshores, la meva identitat era, en primer lloc barcelonina que tot seguit barrejava la catalana i l’espanyola.

Aquest esquema hauria pogut mantenir-lo sense cap problema, perquè oficialment es prodiga el bilingüisme i l’espanyolitat dels catalans. Però, hi va haver un moment en què, primer vaig deixar de sentir-me espanyol i, després, vaig adoptar el català com a llengua d’ús en totes les meves relacions socials.

Segurament, aquest canvi de xip no és encara l’opció més comuna als Països Catalans, però he volgut explicar-ho perquè sovint s’analitzen els processos identitaris amb un reduccionisme estèril. La principal aberració és la tendència a dividir la gent en dues comunitats enfrontades, quan en realitat tots sabem que hi ha molts catalanoparlants de soca-rel que alimenten ideològicament i econòmicament l’espanyolisme i, d’altra banda, tampoc podem obviar que a dins de les famílies immigrades hi ha un gruix important de gent molt sensible a la llengua i a la llibertat dels Països Catalans.

Igual que en altres contextos històrics, el repte del catalanisme del segle XXI està en la seva capacitat d’incorporar aquest gruix de població immigrada (o simplement anacional) a un projecte de construcció nacional que sigui més atractiu i ofereixi un marc social, econòmic i cultural més just i satisfactori que no pas l’espanyol.

Aquests objectius només poden assolir-se amb la consecució d’un estat propi, i aquí és on cal començar a treballar i fer participar als veïns/es – familiars – amistats – companys/es de feina, etc.

I, per sort, aquest és un repte que està al nostre abast.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: