Fot-li foc al Ple!

3 febr.
Els catalans i les catalanes tenim el foc a la sang. Som un poble que reviu amb el foc i els espetecs sorollosos. El foc és el nostre rictus iniciàtic i, possiblement, aquest és l’aspecte més indòmit de la nostra cultura popular i, és clar, el més mal vist pels poders opressors.

Precisament, arran de l’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu, que regula el mercat dels materials pirotècnics, el Govern espanyol ha adoptat aquesta Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions de l’ús dels artificis pirotècnics, sense distingir entre ús privat i ús per a elements festius de cultura popular i tradicional. Aquest fet impedeix la participació dels Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens,etc., en les processons, seguicis i actes festius.

Aquestes noves normatives ataquen de ple la cultura popular catalana. És a dir, està en joc tot allò que no va poder domesticar el franquisme, allò que va rebrotar amb força durant la transició i que ha servit per a vertebrar un ampli teixit associatiu. No es tracta d’una simple qüestió d’incomprensió, no és que no ens entenguin: estem davant d’una negació deliberada de la nostra manera de ser i entendre el món, la festa i les relacions socials.

Per això, centenars de colles han respost amb la convocatòria d’una diada reivindicativa, el proper 7 de febrer a Berga, i amb la redacció del “Manifest per a la defensa dels grups de cultura popular i tradicional catalana amb ús de materials pirotècnics”. Per tal de donar-hi la màxima difusió i ressò, des de la CUP de Mataró, presentarem el manifest de les colles en forma de proposta de resolució al Ple municipal del 5 de febrer, amb la finalitat que l’Ajuntament de Mataró s’hi adhereixi i es comprometi amb la continuïtat de les Diablesses, les Bèsties de foc i la Nit de sant Joan i l’ús dels focs d’artifici en les festes populars.

[+] Info:

– “La Unió Europea amenaça les tradicions catalanes” per Pau Tobar

“El sol és barrat de sang, som fills de la flama… Foc! Foc! Fot-li fort!
Ferro roent, deixa la pell. Sento la carn viva… Foc! Foc! Fot-li fort!
Foc! Foc! Correfoc! … Foc! Foc! Fot-li fort! … Foc! Foc! Correfoc!”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: