Els mitjans de comunicació públics de Mataró

21 gen.

La publicació de les enquestes d’audiència dels mitjans de comunicació del Maresme ha posat de relleu l’escassa implantació de Maresme Digital TV i de Mataró Ràdio. El digital E-Noticies també se’n va fer ressò amb un titular clamorós: “Mataró gasta un milió d’euros en uns mitjans que ningú segueix“.

La gent del PP, avesats a tenir la COPE com a mitjà de referència i a fer servir un discurs ultraliberal per desfer-se de les visions discrepants, s’han afanyat a demanar el tancament dels mitjans de comunicació públics de Mataró (Maresme Digital TV, Més Mataró i Mataró Ràdio).

Justament, aquesta polèmica sorgeix en el moment en què la CUP ha destapat les irregularitats produïdes a Mataró Ràdio arran de l’acomiadament improcedent d’un treballador. Ara bé, lluny de tirar merda, convé posar les coses al seu lloc i garantir que la qualitat, la transparència (econòmica i informativa), la pluralitat i la democràcia no siguin paraules buides de contingut.

La recent creació dels mitjans de comunicació públics de Mataró (i del Maresme), sobretot, arran de la implantació de la TDT, ha posat en evidència el “vassallatge” envers els interessos polítics dels governs municipals. Això no hauria de ser així i entenc que el nostre deure és lluitar per aconseguir que els mitjans públics siguin eines a l’abast de tothom i que entenguin la ciutadania com a un subjecte actiu i no pas com a un simple receptor de missatges o propaganda institucional.

Tancar-los només pot afavorir als de sempre, al “latifundi mediàtic” controlat per interessos privats. Esbrineu qui finança el Capgròs o el Tot Mataró i sabreu de quin pal van. En aquest punt resulta profitós recordar la cita d’en Malcolm X: “Si no aneu amb compte amb els mitjans, us faran estimar els opressors i odiar els oprimits”.

El web municipal, que tot just l’acaben de reformar, està bé. Aporta alguns elements intereactius i “nous” com els blogs, però penso que és poc ambiciós si tenim en compte l’àmplia difusió de les xarxes socials. D’altra banda, hi ha qüestions associades (l’alfabetització digital, les xarxes sense fils, el programari lliure, etc.) que per mi són tant o més importants que el simple fet de penjar la informació municipal en un web.

Mataró Ràdio va crear-se fruit d’una demanda social. La baixa audiència d’aquest mitjà no és cap secret, però no hi ha dubte que compleix una funció informativa important i que contribueix a vertebrar la ciutat. Per tant, cal millorar el servei i la qualitat de la programació tot mantenint la pluralitat que l’ha caracteritzat des de la seva fundació. Penso que seria molt interessant desenvolupar un projecte mixt de web-ràdio, perquè donaria molt de joc en l’aspecte interactiu i de la participació.

En canvi, Maresme Digital TV és un veritable gegant amb peus de fang. Per què es va crear aquest canal si ja hi havia Televisió de Mataró? Aquí és on realment es visualitza el control polític dels mitjans. De fet, els informatius de Maresme Digital TV són un autèntic pamflet de l’alcalde; vaja, la veu del seu amo. Personalment, penso que aquesta duplicitat s’ha d’acabar i aquí sí que dono part de la raó als peperos.

Finalment, el butlletí municipal “Més Mataró” forma part del mateix engranatge comunicacional de l’Ajuntament de Mataró. Penso que és una bona eina i que té més incidència del que la gent es pensa, però la seva distribució és pèssima (em pregunto per què no s’implusa més l’edició digital? o per què no s’aprofiten els recursos de què disposa Cultura, que periòdicament envia l’agenda cultural a tothom qui ho demana?). Però ara per ara, en no ens enganyem, el “Més Mataró” no deixa de ser un pamflet de l’alcalde i en cap cas és l’aposta de mitjà de comunicació popular que voldríem i necessitem per a la nostra ciutat, perquè la participació / opinió ciutadana queda únicament reduïda a una pàgina pels grups polítics municipals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: