San Leonardo i punt!

17 oct.

La nit abans del 12 d’octubre uns desconeguts van decapitar l’estàtua dedicada al general feixista Juan Yagüe que hi ha en un poblet recòndit de la província de Sòria. El poble és San Leonardo de Yagüe que es va desenvolupar com una mena de colònia muntada sota l’ideal falangista del treball corporatiu, organitzada sota la batuta del General Yagüe després de les trifulgues que aquest va tenir amb el General Franco. Després de la mort de Juan Yagüe, el poble de San Leonardo va afegir el “de Yagüe” al seu topònim i va erigir un monument a l’eix neuràlgic del poble, a peu de la carretera.

D’ençà que vaig adquirir un xic de coneixement històric, sempre que anava cap a la zona de Pinares (que, per cert, és paisatgísticament molt maca) i passava per San Leonardo em preguntava: “Com pot ser?”. Doncs bé, acabo de llegir les delcaracions de l’alcalde del PP (Jesús Elvira) i no només em sorprenc sinó que em pregunto si davant d’aquests pronunciaments (fets per una autoritat elegida democràticament) es podrà fer mai efectiu l’article 15 de la famosa Llei de la Memòria Històrica espanyola que contempla la retirada de la simbologia franquista.

Fa dos anys, quan vaig visitar Vinuesa, ja vaig fer unes quantes fotos i les vaig enviar al Foro por la Memòria. Però, fer quatre fotos no té cap mèrit. En general, Sòria sempre l’he percebut -tot i els lligams familiars- com a una realitat fossilitzada en el franquisme. Per exemple, a bona part de les esglésies encara hi trobem les inscripcions feixistes dedicades als seus Caídos i malgrat que a la capital han retirat els símbols més ostentosos (com la Cruz de los Caídos del Parque de la Dehesa), penso que cal una bona sacsejada per eliminar les seqüèles mentals que va deixar la Dictadura a Sòria i a tot Castella i que avui dia estan ben latents en l’espanyolisme imperant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: