Equador reconeix la diversitat i eixampla l’horitzó del Socialisme a llatinoamèrica

29 set.

La victòria de la reforma constitucional de l’Equador és una bona notícia perquè dóna més cos i entitat a l’anomenat Socialisme del Segle XXI. En uns moments en què sota l’excusa de la crisi les potències capitalistes aposten per l’intervencionisme i fins i tot nacionalitzen bancs, seria improcedent blasmar aquells poders (ara per ara localitzats a l’Amèrica Llatina) que han estat legitimats de forma democràtica i que estan plantejant mesures similars per tal de controlar els seus recursos naturals. Emperò, la diferència és òbvia, uns ho fan per salvar el cul dels poderosos i els altres -com va passar a Veneçuela i ara a l’Equador- ho fan en benefici del seu poble.

Per acabar-ho d’arrodonir la nova constitució equatoriana passa a reconèixer el quítxua i shuar com a llengües oficials (em temo que als Ciudadanos que es manifestaven diumenge passat a Barcelona els agafarà un cobriment!). Sigui com sigui, aquest reconeixement contribueix a dignificar una llengua (el quítxua) amenaçada per la castellanització imposada d’ençà que l’Imperi espanyol va colonitzar aquelles terres amb l’espasa i l’ajut de la Creu.

A tall d’anècdota: fa uns quants anys, en un curs de català per a alumnat nouvingut que impartia a Vilassar de Mar, em vaig trobar amb la incomprensió i l’escarni de molts dels meus alumnes envers una companya seva, provinent de l’Equador, que va gosar explicar que parlava una llengua no castellana: el quítxua. Sincerament, avui estic content i desitjo que l’oficialització del quítxua no arribi massa tard i que sigui efectiva a tots els nivells.

Anuncis

Una resposta to “Equador reconeix la diversitat i eixampla l’horitzó del Socialisme a llatinoamèrica”

  1. elracodemataro.blogspot.com Octubre 1, 2008 a 6:39 am #

    Hola, estem buscant delegats territorials a cada poble de Catalunya per la iniciativa de portar 10.000 catalans a Brussel-les per demanar el dret a l’autodeterminació http://deumil.cat/ . Si hi ha algú que vulgui col-laborar per fer una fita històrica que es possi en contacte amb nosaltres: selescatmaresme@gmail.comApuntat a la història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: