Igualtat salarial

31 ag.

L’homegeneïtat o igualtat salarial és un debat proscrit que només podem trobar en els llibres d’història. Per exemple, podeu trobar-ne referències si us endinseu en l’estudi de la socialització de les companyies teatrals a la Catalunya de 1936. A Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939)Xavier Díez exposa el suport del personal de servei (neteja, taquilles, electricistes, acomodadors, actors…) envers els nous plantejaments d’organització professional implantats per la CNT, que a més d’igualtat salarial també els reportava una estabilitat fins aleshores inexistent en aquest sector. Diez ens desgrana la polèmica:

“Ja el 24 d’agost [1936], la primera setmanada va representar un salari universal de 51 pessetes enfront de les 105 inicialment previstes (…). Lògicament, això provocà la indignació d’algunes celebritats que, ben aviat, reclamarien un retorn a un sistema de categories que impliqués retribucions desiguals a responsabilitats desiguals.”

En canvi, Jordi Coca ressalta els aspectes negatius de la discutida igualtat salarial que s’havia assolit en el món teatral, per imposició de la CNT. Segons Coca, la CNT hauria actuat sota uns plantejaments economicistes amb els quals va encobrir la continuïtat de les obres burgeses en temps de revolució i ens diu:

“De fet, es va continuar fent el mateix teatre de sempre, amb el mateix esperit i, tret d’alguns intents aïllats i molt circumstancials, l’únic interès que tenia la CNT per mantenir el control dels teatres era el rendiment econòmic, raó per la qual no van canviar la programació.”

Fins aquí la història. Ara bé, la pregunta és: estaríeu d’acord en aplicar la igualtat salarial a la vostra feina? He formulat la pregunta a diverses persones del meu entorn i la resposta sempre remet a la disparitat de responsabilitats com a factor que justifica les diferències salarials. Vist des d’aquesta perspectiva sembla raonable que en una mateixa empresa hi hagi persones que cobren menys de 1.000 euros/mes i d’altres que en cobren vora 3.000… però jo penso que aquest raonament està desenfocat, perquè assumeix la desigualtat com a un fet inherent de les relacions laborals.

En canvi, considero que el més ideal seria partir de la igualtat com a premissa i disposar d’un salari universal garantit o renda bàsica per poder viure dignament i després oferir a tothom, segons les seves inquietuds o necessitats, l’opció de desenvolupar tasques de major responsabilitat amb un plus d’ingressos lliurement acordat. Plantejar això, en l’actual marc social i econòmic, és una quimera; però la història ens ensenya que, si som realistes, cal exigir allò que avui dia ens sembla impossible.

Anuncis

Una resposta to “Igualtat salarial”

  1. rosa Setembre 2, 2008 a 7:56 am #

    Hola Juli, jo crec que això de la igualtat de sou només es podria donar en una societat on cadascú pogués triar la feina que vol fer. Quan treballes en el que vols, treballes amb passió i la intensitat de treball és molt superior a la que dediques a un treball només per diners. A més si treballes a gust no t’importa tant el sou que cobres mentre puguis anar vivint.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: