Crisi

8 ag.
Novament, entro en foc. Mataró Ràdio m’ha demanat amb urgència el posicionament de la CUP envers la crisi econòmica i l’augment de la xifra d’aturats. Tot i que aquest tema no l’hem debatut col·lectivament, esbosso i ordeno els eixos de la resposta donada:

1.Es constata que en l’actual cicle recessiu els capitalistes volen tornar a carregar el mort a les esquenes de la classe treballadora. Contra això ja hem manifestat la nostra oposició a la pretensió de les patronals europees d’allargar la jornada laboral. Alternativament, considerem que el més sensat seria promoure el repartiment del treball i de la riquesa.

2.L’augment del nombre de desocupats a la Mataró és una notícia negativa, encara més si es té en compte que la xifra no recull el conjunt de treballadors afectats ja que les dades d’afiliats a la seguretat social no contemplen els sense papers ni el treball submergit. L’increment de l’atur és la constatació de què el govern municipal no ha fet els deures; perquè les xifres de formació -tant universitària com professional- segueixen sent molt lamentables i sense una població treballadora ben formada el futur laboral serà -inevitablement- precari. En comptes d’abordar aquesta qüestió bàsica, en els darrers anys, el govern municipal ha esperonat el creixement especulatiu com a única alternativa a la destrucció del teixit productiu autòcton i, ara, amb la crisi al damunt, ens segueixen oferint solucions de curta volada com pot ser un Corte Inglés o el Port Esportiu.

3.La situació de crisi econòmica és doblement perjudicial per a la classe treballadora perquè a Catalunya patim un fort espoli fiscal, clarament visible amb les balances publicades pel govern espanyol. No tenim un finançament adequat i les nostres administracions públiques, com ara l’Ajuntament de Mataró, ho tindran més difícil per donar cobertura i respostes a les persones desocupades.

4.No hi ha solucions a curt termini. En qualsevol cas caldria: oposar-se a qualsevol retallada de drets laborals (combatre el neoliberalisme), insistir en la formació (millorar l’educació pública) i posar fi a l’espoli (sobirania fiscal) per tal que les nostres administracions públiques donin una resposta adequada a les necessitats dels treballadors i les treballadores.

Anuncis

3 Respostes to “Crisi”

  1. eudald.calvo Agost 9, 2008 a 8:26 am #

    tot i que caldria afinar-lo un pèl, un bon anàlisi sens dubte.veig que la CUP no fa vacances ni a mitjans d’agost. és bona senyal, doncs els nostres enemics tampoc en fan. salut i bones vacances!

  2. freecatalan Agost 9, 2008 a 8:35 pm #

    No comparteixo l’anàlisi.1.Tots els cicles recessius es carreguen sobre la part més feble. Abans se’n deia classe treballadora. Avui però aquest concepte caldria revisar-lo. La consciència de classe és una cosa, la consciència de treballador n’és una altra com també és diferent el rol dels capitalistes dins del capitalisme. Podriem parlar de les noves consciències neoliberals, per exemple, de clara naturalesa transversal.2.L’augement de l’atur local mostra la feblesa de la nostra esconomia. De la submergida no cal ni parlar-ne: no són tan sols els tallers il·legals, hi ha també les hores extres no declarades, els “xollos” sense factures, les activitats “pseudoculturalsformatives” que s’amparen sota les pròpies administracions,…3.La solució passaria per un canvi de model que la majoria no estem disposats d’assumir. Tan li fa, seguirem engreixant la fera que se’ns menja, avui o demà, esperant que a nosaltres ens agafi ben arraulits en el nostre cau d’estabilitat social.

  3. freecatalan Agost 9, 2008 a 8:42 pm #

    Més enllà dels conceptes genèrics hauria estat desitjable una crítica del model de CONSUM DEL SOL que s’ha fet en aquests darrers 25 anys. Un creixement desproporcionat que tothom (economistes i polítics amb altes responsabilitats) sabien. Un ús indegut de la propietat del sòl que no es permet a tot arreu. Però el país estava on era i calia aprofitar la conjuntura. Ni quan les alarmes es van disparar, ningú va moure el dit. Ara, pla. Com sempre ho pagarem els pobres, que per això som majoria!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: