Identitats conflictives

5 jul.Els vaig conèixer al parc de la Dehesa de Sòria durant les festes de San Juan de fa una colla d’anys. Eren de Tarragona i el seu pare era d’origen castellà, igual que el meu. Però, hi havia una diferència radical entre ells i jo: no parlaven català i renegaven obertament de la llengua del seu (nostre) país.

Poc temps després, en un viatge d’autobús, de Sòria a Barcelona, vaig fer una amistat efímera amb una noia soriana. Fou una amistat sui generis, actualment impensable. Aquella xicota em va estar alliçonant durant les cinc hores (5!) que va durar el viatge després de comprovar que parlava català… Ella es pensava que el català era una llengua inventada i davant de l’evidència empírica va concloure que tots havíem de parlar castellà perquè era la “lengua de España”.

Aquestes anècdotes personals, viscudes lluny de Catalunya, foren determinants per replantejar-me la meva identitat i acabar apostant per la catalanitat. El meu cas no és pas l’únic. Conec molts catalans que, precisament, viatjant a l’estranger han pres consciència nacional. També és cert, però, que n’hi ha molts que encara prefereixen amagar el cap sota l’ala i passar per espanyols… Tot amb tot, estic convençut que quan els catalans viatgem és quan més percebem l’espanyolisme que ens ofega. Per a la resta del món som invisibles, uns desconeguts i quan et reconeixen, normalment, ho fan en sentit negatiu, a través dels tòpics de l’espanyolisme!

Ara que l’espanyolisme s’estén com una taca d’oli, em vénen al cap aquells nois de Tarragona i me’ls imagino vibrant amb la victòria de la selecció espanyola de futbol sense qüestionar-se el veto imposat per l’Estat espanyol a les seleccions esportives catalanes.

Ara que l’espanyolisme atia la guerra contra les llengües no castellanes, emparant-se en la llei del més fort, em vénen al cap les paraules d’aquella noia soriana que no comprenia com podia ser que jo parlés una llengua diferent a la seva si -segons el seu raonament- “Cataluña es España” i, en la seva ignorància persistent, me la imagino signant el “Manifiesto en defensa de la lengua común”.

Ara que l’espanyolisme avança, recordo que fa temps que jo vaig definir-me com a independentista, perquè dins de la seva Espanya no m’hi volien com a català i perquè tampoc no hi havia cap expectativa de transformació social factible. Des d’aleshores, defenso irreductiblement la causa de la llibertat dels pobles, dels Països Catalans, de la independència i el socialisme.

Anuncis

Una resposta to “Identitats conflictives”

  1. Dídac López Juliol 5, 2008 a 2:27 pm #

    I això que deien que “el nacionalisme es guareix viatjant”… Depèn d’on es viatgi, en tot cas. Viatjar per la metròpoli d’una colònia, normalment, accentua les tendències nacionalistes del colonitzat. O bé, el fan més “nacionalista” de la nació oprimida o més “nacionalista” de la nació opressora.Dintre de tot, Catalunya en general és una mena d’oasi identitari. La gent fa la viu viu sense plantejar-se gaires coses. Si l’espanyolisme acceptés de debò aquest estat de coses tindria molt guanyat. En canvi, l’espanyolisme, per alimentar-se, necessita fer mà de la catalanofòbia. Fins i tot hi ha espanyolistes progressites que hi recorren conscients del fet que si l’espanyolisme no es pogués vehicular contra Catalunya (i contra el País Basc i contra d’altres aspiracions nacionals) s’hauria de vehicular cap a la xenofòbia i el racisme contra les comunitats sud-americana i magribina, entre d’altres.El conflicte identitari-lingüístic és de difícil resolució quan tenim:a) el català “nacionalista” demana de parlar ell català quan l’interlocutor l’entén, encara que l’interlocutor no pugui expressar-se en castellà.b) el castellà “nacionalista” demana que li parlin a ell castellà, sempre que l’interlocutor el sàpiga parlar mínimament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: