Tenir o no tenir estat, aquesta és la qüestió

7 juny

Com cada any, s’ha tornat a repetir la mateixa notícia: 456 nens i nenes de Mataró en llista d’espera per a accedir a una de les escoles bressol que gestiona l’Institut Municipal d’Educació (IME). Malgrat que l’etapa de 0-3 anys no és obligatòria, això no és cap excusa perquè l’Ajuntament tiri pilotes fora. Hi ha un dèficit important, calen més mestres i serveis de permanències i, òbviament, calen més escoles. Però si seguim creixent (urbanísticament i demogràfica), aquestes mancances, lluny d’apaivagar-se seran cada cop més greus. Per tant, per molt que els responsables polítics de l’IME es pengin medalles, la realitat és que també són coresponsables de la situació de dèficits socials que patim a Mataró, perquè amb els seus vots avalen l’actual model de creixement de la ciutat.

D’altra banda, encara que hi hagués la voluntat de canviar l’actual model de creixement i donar prioritat al benestar social i l’equilibri territorial, hi ha un assumpte insalvable: l’espoli fiscal que patim als Països Catalans. Sense sobirania fiscal, les administracions públiques catalanes (com ara l’Ajuntament de Mataró) es troben literalment escanyades, la qual cosa dificulta (quan realment hi ha la voluntat) el desplegament de polítiques de cohesió social.

Per anar bé, cal acabar amb la resignació i la idea (neoliberal) que som un país de peatge, una idea que té efectes devastadors per a l’economia i el benestar de les classes populars. Per això només serà possible quan la majoria de la població catalana entengui que per tenir un “estat del benestar” és indispensable tenir un “estat”, altrament, seguirem llegint notícies sobre llistes d’espera a les escoles bressol, als hospitals, etc.

Mentrestant, i com a contrapunt clarificador de l’espoli que patim, “El Periódico de Extremadura” del 6 de juny explicava un fabulós pla de la Junta d’Extremadura per lliurar un ordinador portàtil a cada alumne/a de secundària d’aquesta autonomia… Però, no ens enganyem (no es tracta d’una qüestió de color polític), si volem ser com els extremenys només ens cal tenir un estat propi i no restar mai més a la mercè d’un d’aliè i contrari als nostres interessos col·lectius.


Una resposta per a “Tenir o no tenir estat, aquesta és la qüestió”

  1. JOAN CALSAPEU Juny 8, 2008 a 11:45 am #

    Ens cal una classe política amb sentit d’Estat (català); els que en tenen, pensen en clau d’Estat espanyol. Si hi hagués algú, al Parlament de Catalunya, que parlés i actués amb sentit d’Estat Català, no sé pas si això s’encomanaria, però els altres potser experimentarien un sentiment nou per a ells: la vergonya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: