Malgrat tot, hi ha vida

31 març
A Mataró la cultura institucional respon als interessos de les classes dominants, dels poders fàctics (els qui governen de facto) i que tot sovint se’ns presenten rere la màscara de “societat civil”.

Caguera. Llegir “El Tot” i el “Capgròs” d’aquesta setmana passada feia venir una caguera i una tristor insondable. Semblava que l’Església Catòlica s’hagués apoderat de l’agenda cultural de la nostra ciutat. I doncs, què caram ens ofereix el Patronat Municipal de Cultura? Poca cosa, per no dir res. Quatre espectacles infantils mal comptats (això sí: cars i ben embolicadets) i s’ha acabat.

La pudor dels ciris i la mediocritat dels especuladors que ens governen va esvair-se el dissabte per la tarda durant el transcurs de la manifestació contra el desallotjament del CSOA La Fibra, a la qual hi vaig participar durant una estona. Davant la perplexitat dels consumidors i botiguers del Centre, es va destapar la inquietud de molta gent que vol fer activitats culturals i desenvolupar projectes col·lectius, però que topen amb els interessos especulatius i amb la nul·la sensibilitat cultural del govern municipal de Mataró. L’endemà, de camí cap al parc, vaig veure que la mani havia deixat dos missatges a la Cambra de la Propietat: “Mataró serà la tomba del civisme” i “La propietat és un robatori”. El primer és un desig i una necessitat col·lectiva i el segon una obvietat explicada per P.J. Proudhon i musicada per Inadaptats. Sense dubte: calen més manis, més vida i color als nostres carrers.

D’altra banda, diumenge vaig acudir amb la Lourdes, l’Otger i l’Estel a l’actuació de pallassos organitzada a la fàbrica de Can Fàbregas amb les companyies Teatre PO i Filigranes. Després de reflexionar-hi, em vénen al cap una sèrie de pensaments: cultura popular i participativa, autogestió i reivindicació d’un espai amenaçat pel Capital. Tot plegat, molt lluny del paradigma de la cultura oficial, consumista, conformista i avorrida. Cal doncs, no defallir i seguir alimentant els espais alternatius i les activitats transormadores que donen sentit a les nostres vides i vida a la nostra ciutat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: