Catalanització i substitució de les plaques de carrers que encara estan en castellà

11 des.
Fa 30 anys els rètols dels carrers estaven escrits íntegrament en castellà i, a més a més, molts noms de carrer contenien referències de personatges i efemèrides lligades al feixisme. La democratització del nostre ajuntament va contribuir a eliminar les referències de nom de carrer més directament lligades amb el Franquisme i, formalment, es va catalanitzar el nomenclàtor de la nostra ciutat.

Malgrat tot, hi ha carrers de Mataró que encara conserven els rètols en castellà, la qual cosa indica que la feina de normalització es va quedar a mig fer. Aquesta situació és ben palpable a Rocafonda, Cerdanyola, El Palau o Molins-Torner.

La legislació actual i la sensibilitat democràtica aconsellen substituir els rètols dels carrers que encara estan en castellà i catalanitzar tots els indicatius de la nostra toponímia municipal. La deixadesa porta implícit el discurs de l’oblit. Per tant, des d’un plantejament de restitució democràtica, no podem ni volem oblidar que la retolació d’aquests carrers és fruit de la prohibició i la persecució de la llengua pròpia, el català.

Per tot plegat, el Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) proposarà al Ple de l’Ajuntament de Mataró de dijous 13 de desembre (punt núm. 38 de l’ordre del dia) que es catalanitzin i substitueixin totes les plaques de carrers de la ciutat de Mataró que encara estan escrites en castellà.

Anuncis

2 Respostes to “Catalanització i substitució de les plaques de carrers que encara estan en castellà”

  1. JULI CUÉLLAR Desembre 12, 2007 a 9:02 pm #

    Dimarts 12 de desembre el govern tripartit ha anunciat que donarà suport a la proposta de la CUP de catalanitzar els rètols dels carrers, però que ho farà amb un text alternatiu.Bé, malgrat tot, feina feta!

  2. JULI CUÉLLAR Desembre 18, 2007 a 1:52 pm #

    Notícies14/12/07Les plaques dels carrers que estan en castellà se substituiran per altres en catalàEl Ple de desembre, celebrat ahir dijous, va aprovar la proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i la CUP per catalanitzar i substituir les plaques dels carrers que encara estan en castellà. La proposta va tirar endavant amb l’abstenció del PPC.La proposta íntegra és la següent:”Atès que l’Ajuntament de Mataró ha de garantir que qualsevol ciutadà pugui conèixer el nom del carrer o plaça on es troba mitjançant la corresponent placa, atès que la imatge d’una ciutat també depèn d’aquestes petits elements.Atès que a l’actualitat encara existeix un elevat nombre de plaques de carrers que són antigues i no han estat substituïdes per plaques en llengua catalana i que aquest treball caldria fer-lo més ràpidament.ACORDS:1. Realitzar durant el 2008 un estudi complert de l’estat de les plaques que identifiquen el nom dels carrers i places de la ciutat, assenyalant aquelles que requereixen una actuació de reparació, neteja o substitució, i determinant els punts on no n’hi ha i caldria instal·lar-ne.2. Executar a partir d’aquesta anàlisi i durant el present mandat un pla d’actuació que garanteixi la millora, substitució i nova instal·lació de plaques d’identificació dels carrers i places de la ciutat, amb reserva pressupostària adequada, que faci complir les conclusions i fases establertes en l’estudi elaborat.3. Serà d’aplicació la normativa existent i els criteris definits i consensuats en el marc del Consell del nomenclàtor: com la catalanització de totes les plaques, o quan portin el nom d’una personalitat, a més del nom, hi figurarà el motiu pel que va destacar a la seva època i pel que li ha estat dedicat aquest espai, es substituiran les plaques de l’anterior règim”. [text finalment aprovat]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: