Alexis Vizcaíno / TU DE QUÈ VAS?

21 nov.
N’Alexis Vizcaino va néixer a Sabadell el 1978 tot i que ha viscut sempre al Masnou. És investigador en geologia marina i se centra en l’estudi d’antics sismes de grans magnituds per saber-ne la recurrència. Aquesta investigació emmarca el que serà la seva tesi doctoral. N’Alexis creador de la comunitat de blocaires del Masnou, Alella i Teià, Ple de Blocs www.pledeblocs.net i, també, és creador i membre de l’Equip de la Campanya Sumem-nos al Mapa per un Estat Propi que s’allotja a la pàgina web http://www.estatpropi.cat/. També és autor dels blocs El Senyor de les Muntanyes i l’adaptació a l’anglès The Lord of the Mountains que ha adherit a la XBS.

– Què en penses de la Monarquia espanyola? Què sents quan algú crema la foto del Rei d’Espanya?

El que jo pensi sobre la Monarquia espanyola crec que és extremadament secundari. Tanmateix, més enllà d’opinions personals i subjectives, qualsevol càrrec públic amb responsabilitat sobre la societat ha de ser elegible. Aquí hi incloc les figures associades a la Monarquia (Espanyola o Anglesa o Tailandesa…) però també als jutges o als caps de policia. És quelcom que s’haurà de tenir en compte alhora de crear un nou estat si es vol adquirir prestigi internacional. L’Estat Espanyol no ha sabut trencar mai amb el franquisme, però el que és més greu (i això és dir molt) tampoc ha sabut trencar amb el feudalisme. No crec que m’equivoqui massa si afirmo que a Espanya qui tenia el poder fa 500 anys, era familiar de qui el té ara.

– Creus que la Constitució espanyola és un text vàlid? Cal resignar-se a respectar les lleis espanyoles?

La Constitució espanyola la respecto i entenc la seva validesa. I no ho faig per la seva legitimitat ni per com s’elaborà sinó pel fet que totes les forces polítiques amb representació a les corts espanyoles la respecten i la segueixen. El dia que hi hagi una sola força política (partit polític, federació, plataforma electoral…) que faci política saltant-se la constitució en els temes importants, és a dir quan no la respectin, llavors la Constitució espanyola serà molt menys vàlida.
Fins que els nostres representants no deixin de fer seguidisme constitucional, no començarem a ser lliures com a poble. I això és així perquè la Constitució espanyola mai preveurà la secessió de cap part del seu territori. Tampoc ho preveia la Constitució de Cadis del 1812 quan bona part d’Amèrica encara era espanyola. Amb això el que vull dir és que la solució al conflicte català no passa per Espanya o França, llurs governs mai ens ho posaran fàcil. La solució passa per exercir la nostra voluntat centrant-nos en nosaltres mateixos.

– Quin és el teu mapa nacional? On comença i acaba la Nació catalana?

La meva nació és aquella que inclou totes les persones que compartim la història, la cultura i la llengua. Més enllà d’aquesta frase fusteriana, el meu mapa nacional és aquell que malgrat les agressions espanyoles i franceses sostingudes al llarg del temps inclou aquells i aquelles persones amb la voluntat de ser Poble. La millor manera per veure avui quin és el mapa nacional del poble català és la campanya http://www.estatpropi.cat/ que inclou a milers de persones amb la voluntat ferma d’esdevenir estat. El meu poble, la meva nació, comença i acaba on hi hagi un/a compatriota. Per cadascun de nosaltres hem de lluitar ja sigui a Barcelona, a Perpinyà, València, Alacant, Palma o Andorra.

– La sobirania és sinònim de: autonomia, federalisme o independència?

El diccionari normatiu català diu en la segona accepció que Sobirania és la «Qualitat del poder polític d’un estat o d’un organisme que no és sotmès a cap altre poder». Cal ser realistes i no deixar-se impressionar per qui ens diu que amb la Sobirania al segle XXI serem independents de tot i de tothom. Pensar això és quelcom utòpic però sobretot massa irreal la qual cosa pot comportar grans frustracions. Fins i tot en el cas més ambiciós (independència d’Espanya i França), el sotmetiment a poders aliens és evident. Per a mi, Sobirania no és Autonomia, Federalisme ni Independència. Per mi Sobirania és poder decidir en igualtat de condicions els passos a realitzar com a poble Això sí! sent plenament conscients de les pròpies limitacions inherents a la nostra nació: demografia, geografia, hidrografia i energia.

Sobretot Espanya però també França han demostrat abastament que són incapaços de deixar-nos escollir en igualtats de condicions amb la resta de pobles per poder donar el millor de nosaltres. Això ha estat així no per qüestions lingüístiques o nacionals (que també hi ha ajudat molt) sinó pels models econòmics confrontats. Com ja he dit, el fet que Espanya no hagi trencat mai amb el feudalisme es contraposa amb un model de petita i mitjana empresa amb unes clares necessitats d’infraestructures, d’inversió i d’avanç tecnològic. Aquest conflicte ha portat moltes frustracions a la societat catalana (Barcelona i àrea metropolitana, Alcoi i rodalies,…) però també a la societat espanyola.

– Quin camí creus que cal seguir per assolir la sobirania del poble català?

Jo no sóc politòleg però veig que hi ha dos models d’avenç confrontats que espero no es limitin mútuament. El primer i amb el que tinc més afinitat és el model de deslegitimar els estats francès i espanyol tot construint noves estructures d’Estat català, un estat alternatiu a l’espanyol existent. Això provocarà una fase de convivència entre l’Estat Català i l’Estat Espanyol tensa que s’ha de resoldre amb la major brevetat possible. És evident que unes estructures noves catalanes amb credibilitat creixent enfonsaran les institucions ancorades en el franquisme. Crec que una assemblea de Regidors independentistes dels Països Catalans és quelcom que ja es pot començar a posar en funcionament i seria la primera institució electa alternativa en aquest camí de creació d’institucions estatals catalanes. El que jo veig és que no s’ha de limitar a les Candidatures de l’Esquerra Independentista aquesta Assemblea, sinó que s’ha d’obrir a tots els regidors que acceptin l’objectiu: l’Estat Propi pel Poble Català. S’ha de crear l’Assemblea amb regidors del Bloc, de la CUP, del PSM, ERC, CDC i si s’escau i accepten l’objectiu nacional (Països Catalans) independentista també amb regidors del PSC-PSIB-PSPV i ICV-EUPV.

Per un altre banda existeix el model d’arrel autonomista, basat en la independència dels territoris com a desencadenant de la independència de la resta dels Països Catalans. Aquest model no el comparteixo basant-me en la teoria de l’acomodament que Irlanda ha corroborat. Després de la eventual independència de la Comunitat Autònoma de Catalunya i potser alguna illa (Formentera i Menorca) l’estancament nacional del nou estat és la situació més probable i la més normal d’altra banda

– En què i a qui creus que beneficiarà la sobirania nacional?

Com ja he dit al definir-la, entenc que la Sobirania beneficiaria als sectors econòmics en primer terme. Són ells qui tindrien un estat més àgil i amb millor capacitat d’adaptar-se a les necessitats. Però també seria un estat més influenciable. I les conseqüències ambiental poden ser negatives si no es mostra fermesa en els interessos de determinades empreses (construcció, químiques, energètiques…). Cal un compromís real i un esforç molt important en educació per protegir el territori. Tanmateix, el fet que els governants siguin fills del lloc pot ser un punt a favor de la protecció ambiental del nostre país. Espanya ha demostrat que té un interès zero en la protecció del nostre territori. A nivell cultural, els beneficis serien molt evidents i comparables als econòmics. Tota la legislació, documentació, educació, seria en la llengua pròpia del país (Català, Occità i/o Castellà). A la zona interior del País Valencià o a era Val d’Aran han de poder sentir-se tant còmodes culturalment en el nou context com la gent del Comptat, de Menorca.

– A quines persones faries aquest qüestionari?

A l’Hèctor López Bofill i a l’Uriel Bertran

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: